Oglasi

Stručnjaci: Prebučan ured pogoršava nivo stresa

Kada zaposlenik obavlja posao koji zahtijeva visok nivo koncentracije, remetilački faktor može biti i obična konverzacija.
Da bi se smanjio stres na poslu, potrebno je uvesti neke propise radi smanjenja nivoa bukeEPA Ilustracija

Teško je koncentrirati se u uredu kada telefoni zvone svuda oko vas, a dvoje kolega za susjednim pisaćim stolom žustro rapravlja, kažu stručnjaci i upozoravaju da duga izloženost buci na radnom mjestu može ozbiljno povećati nivo stresa.

Osobito je teško i stresno kada zaposlenik obavlja posao koji zahtijeva visok stepen koncentracije, jer u tom trenutku remetilački faktor može biti i sasvim uobičajena konverzacija, kaže Wiete Schramm, voditeljica Udruženja za medicinu rada i tehničkog nadzora Tuev Rheinland.

Da bi se smanjio stres na poslu, potrebno je uvesti neke propise radi smanjenja nivoa buke, predlaže ta stručnjakinja. 

Izmjestiti uređaje u posebnu prostoriju

Primjerice, zaposlenici bi se mogli dogovoriti da u određenom vremenskom periodu neće biti razgovora - ni običnih, ni telefonskih.

Taj vremenski interval mogli bi iskoristiti da obave zadatje koji zahtijevaju visok nivo koncentracije. 

Također bi moglo pomoći ako se serveri, printeri i fotokopirni uređaji smjeste u zasebnu prostoriju. 

Nadalje, dobro je imati posebnu prostoriju za telefonske razgovore, odnosno sastanke, kaže Schramm.

Ovakva organizacija može pomoći smanjenju nivoa buke u uredu i stvoriti opuštenije radno okružje, čime će se poboljšati produktivnost. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.