Stručnjaci očekuju otvaranje američko-kanadske granice tek 2021.

Savezna vlada je prošlog mjeseca objavila da će kanadsko-američka kopnena granica ostati zatvorena bar do 21. avgusta (Reuters)

Nekoliko stručnjaka iz različitih oblasti ocijenilo je da kanadsko-američka granica neće biti ponovo otvorena ove godine.

Kanadsko-američka kopnena granica, koja je nekada bila širom otvorena, sada je zbog pandemije korona virusa zatvorena za sva nebitna putovanja, a to utječe na život mnogih ljudi sa obje strane, prenosi Tanjug.

Savezna vlada je prošlog mjeseca objavila da će kanadsko-američka kopnena granica, koja je 21. marta zatvorena za nebitni saobraćaj, ostati zatvorena bar do 21. augusta.

Kanađani i dalje mogu da lete u SAD , ali to pravilo nije recipročno, jer Kanada zabranjuje američkim posjetiocima da ulaze bilo kakvom vrstom prijevoza.

Kanada i SAD preispituju sporazum o zatvaranju granica svakih 30 dana.

Nekoliko stručnjaka iz različitih oblasti rekli su da predviđaju da se granica neće ponovo otvoriti do sljedeće godine.

Glavni razlog je, kako navode, to što se slučajevi korona virusa i dalje povećavaju u nekoliko američkih država.

Mnogi Kanađani protiv otvaranja

„Izgleda da SAD-u ne ide ništa bolje. Zapravo, nema razloga zašto bi kanadska vlada, u ovom trenutku, željela da otvori granicu i podvrgne Kanađane povećanom broju infekcija COVID-om”, rekao je američki advokat za imigraciju Len Sanders, čija kancelarija se nalazi blizu kanadske granice.

Lender predviđa moguće ponovno otvaranje granice sredinom ili čak krajem 2021. ako u tom trenutku virus bude pod kontrolom.

Mnogi Kanađani su takođe jasno stavili do znanja da žele da granica za sada ostane zatvorena.

Kanadska vlada je nedavno popustila ograničenja putovanja kako bi Amerikancima omogućila posjetu užoj porodici u Kanadi, uključujući izdržavanu djecu, supružnike i partnere u vanbračnoj vezi.

Amerikancima je dozvoljeno da se voze kroz Kanadu na Aljasku iz bitnih razloga, kao što su posao ili povratak kući.

Izvor: Agencije