Stručnjaci: Njemačka ekonomija bez oporavka do 2022.

Petočlano Njemačko vijeće ekonomskih stručnjaka saopćilo je da će ekonomija doživjeti uspon u drugoj polovini ove godine (EPA)

Njemački ekonomski stručnjaci ocjenjuju da se ekonomski rezultati neće vratiti na nivo prije virusa do 2022. godine, nakon oštrog pada ekonomije od 6,5 posto ove godine uslijed pandemije korona virusa.

Petočlano Njemačko vijeće ekonomskih stručnjaka saopćilo je da će ekonomija doživjeti uspon u drugoj polovini ove godine, praćen umjerenijim rastom od 4,9 posto naredne godine, dodajući da će nezaposlenost i dalje rasti ove godine pre nego što počne da postepeno opada sljedeće.

Stručnjaci kažu da najnoviji ekonomski podaci jasno pokazuju utjecaj mjera ograničenja putovanja, poslovanja i međuljudskog kontakta ali da se taj utjecaj polako smanjuje jer je opao broj inficiranih, prenosi Beta.

Posljedice zatvaranja

Zatvaranje njemačke ekonomije će također utjecati na još 19 zemalja koje koriste euro i kojima se ove godine predviđa pad od 8,5 posto. Evropska komisija je prethodno procijenila da će taj pad biti gotovo 7,75 posto.

Eksperti raspravljaju da li oporavak treba forsirati oštrijim nastavkom aktivnosti ili se treba fokusirati na duži period slabog rasta pošto su preduzeća i investicije oslabile zbog ograničenja aktivnosti.

Njemačko vijeće ekonomskih stručnjaka imenuje Vlada Njemačke na petogodišnji mandat, kako bi se kreatorima politike i javnosti dala nezavisna ocjena stanja u ekonomiji.

Izvor: Agencije