Stručnjaci: Malarija može biti iskorijenjena do 2050.

Godine 2017. malarijom je bilo zaraženo gotovo 219 miliona ljudi, a umrlo je gotovo 435.000 ljudi, većinom beba i djece u najsiromašnijim dijelovima Afrike (EPA)

Malarija može biti iskorijenjena do 2050. i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne bi trebala bježati od tog “cilja epskih razmjera”, izjavili su globalni zdravstveni stručnjaci.

U velikom izvještaju, koji je u suprotnosti sa zaključcima prošlomjesečnog izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o malariji, 41 stručnjak rekao je da se malarija, jedna od najstarijih i najsmrtonosnijih bolesti na svijetu, može iskorijeniti najranije 2050, prenosi Hina.

Kako bi se ispunio taj cilj, vlade, naučnici i čelnici u javnom zdravstvu moraju uložiti više novca i inovacija u borbu protiv te bolesti i komaraca koji je prenose, stoji u izvještaju i dodaje se da su za to potrebni “ambicija, predanost i partnerstvo kao nikad prije”.

“Iskorjenjivanje malarije predugo je bilo daleki san, ali sad imamo dokaze da se ona može i treba iskorijeniti do 2050”, rekao je Richard Feachem, direktor Global Health Groupa s Univerziteta Kalifornije u San Francisku, jedan od voditelja analize u vezi s malarijom koju je naručio stručni časopis Lancet.

Borba protiv malarije

“Moramo se suočiti s ambicioznim ciljevima i biti predani snažnoj akciji kako bismo ih ispunili”, dodao je.

Lancetova analiza objavljena je nekoliko sedmica nakon što je WHO objavio svoj izvještaj o malariji i zaključio da ta bolest ne može biti uskoro iskorijenjena te da postavljanje nerealnih ciljeva s nepoznatim troškovima i ishodima samo može dovesti do frustracije i protivreakcija.

Godine 2017. malarijom je bilo zaraženo gotovo 219 miliona ljudi, a umrlo je gotovo 435.000 ljudi, većinom beba i djece u najsiromašnijim dijelovima Afrike.

Za njeno iskorjenjivanje do 2050. stručnjaci u Lancetovoj analizi iznijeli su nekoliko prijedloga. Kažu da treba pametnije koristiti mreže za zaštitu od komaraca, lijekove i insekticide, te da treba razviti nova sredstva, kao što su vakcine.

Također navode da vlade u zemljama pogođenima malarijom i onima koje to nisu trebaju povećati ulaganja za gotovo dvije milijarde dolara godišnje kako bi ubrzale napredak u borbi protiv te bolesti.

Izvor: Agencije