Stručnjaci: Francuska postaje finansijski centar EU-a nakon Brexita

I nakon Brexita najveći dio aktivnosti evropskih tržišta kapitala odvijat će se u Velikoj Britaniji (EPA)

Francuska će, najvjerojatnije, od Velike Britanije preuzeti titulu financijskog središta Europske unije nakon Brexita, zbog čega bi gospodarstvo Unije postalo još ovisnije o posrnulim bankama u eurozoni, prognozira analitičko-istraživačka organizacija “New Financial”, a prenosi Reuters.

Brexit će najvjerojatnije prouzročiti promjenu smjera politike na europskim tržištima kapitala, predviđaju u toj organizaciji, te upozoravaju da će EU izgubiti većinu stručnog znanja o tržištima i regulativi koje se desetljećima stjecalo u Velikoj Britaniji.

Pritom će se, prenosi Reuters, i nakon Brexita najveći dio aktivnosti europskih tržišta kapitala odvijati u Velikoj Britaniji, posebno u sektorima poput trgovine i upravljanja imovinom.

“Ukratko, tržišta kapitala u Uniji bit će znatno manja i slabije razvijena nego što su danas, a gospodarstvo Unije bit će još ovisnije o posrnulom bankarskom sektoru”, navodi se u izvješću.

Neki već otvorili baze u ostatku Unije

Odlazak Velike Britanije iz EU-a za taj će blok značiti gubitak najvećeg financijskog središta iako je više od 300 upravitelja imovinom, platformi za trgovinu, banaka i osiguravatelja koji posluju u Velikoj Britaniji već otvorilo baze u Uniji kako bi se lakše nosili s posljedicama svih mogućih raspleta Brexita.

Velika Britanija trenutačno čini gotovo trećinu svih aktivnosti tržišta kapitala u Uniji, više nego Francuska i Njemačka zajedno, prema analizi te organizacije. Odlazak Velike Britanije znači da će udio EU-a na globalnom tržištu kapitala pasti s 21 na 14%, odnosno na trećinu američkog ili razinu kineskog udjela.

Francuska i Njemačka dominirat će u čak 21 od 24 aktivnosti, poput trgovanja financijskim derivatima, bankarstvu, poduzetničkom kapitalu i trgovanju valutama, pri čemu će Francuska biti najveće tržište u mnogim najvažnijim segmentima, predviđaju u “New Financialu”.

Izvor: Agencije