Stručnjaci: Facebook nije mjesto za mlađu djecu

Facebook je na kraju drugog tromjesečja prošle godine imao 2,07 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta (EPA)

Stručnjaci za zdravlje djece poručili su otvorenim pismom direktoru Facebooka Marku Zuckerbergu da je stvaranje aplikacije za djecu mlađu od 13 godina neodgovoran način za podsticanje djece da koriste Facebook.

Više od 100 stručnjaka smatra da djeca nisu spremna da imaju naloge na društvenim mrežama, prenosi Beta.

Aplikacija na koju imaju prigovor, odnosno Facebook za djecu, pojednostavljena je verzija Facebooka, s ograničenim sadržajem.

U pismu se navodi da djeca nisu dovoljno zrela da shvate komplikovanost veza u online svijetu, koje često dovode do svađa čak i među starijim korisnicima.

Milijarde korisnika

Facebook je ranije saopćio da je aplikacija za djecu razvijena u saradnji sa stručnjacima za sigurnost na internetu kao odgovor na zahtjev roditelja za više kontrole nad time kako njihova djeca koriste društvene mreže.

Prema podacima iz poslovnog izvještaja, Facebook je na kraju drugog tromjesečja prošle godine imao 2,07 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, što je 16 posto više nego godinu prije.

Pritom je dvije trećine njih koristilo tu društvenu mrežu svakog dana.

Izvor: Agencije