Stručna komisija za zaštitu Nove Ljubljanske banke

Ljubljanska banka, Slovenija
Vlada ističe da NLB nije univerzalna pravna nasljednica prava i obaveza stare Ljubljanske banke (EPA)

Ustavno povjerenstvo Parlamenta Slovenije u ponedjeljak je imenovalo stručno povjerenstvo ekonomista i pravnika zaduženih izraditi prijedlog ustavnog zakona u svrhu zaštite Nove Ljubljanske banke (NLB) od presuda hrvatskih sudova vezanih na tzv. prenesenu staru deviznu štednju hrvatskih štediša nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb.

Povjerenstvo čine France Arhar, Rado Pezdir, Dominika Švarc Pipan, Gorazd Podbevšek i Drago Zadergal, a imenovano je na prijedlog stranaka koje vode Miro Cerar, Alenka Bratušek, Matej Tonin i Dejan Židan.

Prema presudama hrvatskih sudova

Stranke Luke Meseca i Karla Erjavca zasad nisu odlučile imenovati svoje stručnjake u povjerenstvo, prenosi Hina.

Kako su objavili slovenski mediji, cilj je stručnog povjerenstva da za ustavno povjerenstvo izrade i razriješe pravne dileme u vezi s prijedlogom ustavnog zakona koji su uložile dvije oporbene stranke, a čiji je cilj zaštita NLB-a od moguće naplate stare devizne štednje prema presudama hrvatskih sudova ili ovrhe NLB-ove imovine u Hrvatskoj.

Oporba inzistira na tome da se ustavni zakon, za koji je potrebna dvotrećinska većina, usvoji što prije, po mogućnosti još prije parlamentarnih izbora, koji će se održati krajem svibnja ili početkom lipnja.

Cerarova vlada priopćila je da se načelno slaže s oporbenom inicijativom da se takvim ustavnim zakonom zaštiti imovina NLB-a, ali da je prijedlog zakona potrebno doraditi kako bi bio u skladu s Ustavom Slovenije i europskom pravnom stečevinom.

Cerarova vlada u priopćenju za javnost navela je da takav zakon mora podvući stajalište Slovenije da je problematika stare devizne štednje u bivšoj SFRJ multilateralno pitanje koje treba riješiti pregovorima o sukcesiji bivše države, te da hrvatski sudovi pogrešno tumače slovenski ustavni zakon iz 1994. kojim je osnovana NLB, te su tako nastale “dvije odvojene banke”, odnosno stara Ljubljanska banka i nova, NLB.

NLB nije pravna nasljednica Ljubljanske banke

Vlada je u priopćenju istaknula da NLB nije univerzalna pravna nasljednica prava i obveza stare Ljubljanske banke, kako se to tumači u Hrvatskoj, te da uz tražbine hrvatskih štediša u Hrvatskoj postoje i tražbine Ljubljanske banke od hrvatskih poduzeća koja je slovenska banka kreditirala.

Slovenski mediji navode da će kompleks pitanja vezanih na privatizaciju NLB-a, njezin položaj prema starim štedišama, ali i navodne nepravilnosti koje su dovele do loših kredita NLB-a i potrebe da se ta banka sanira državnim sredstvima biti među središnjim temama u predizbornoj kampanji, koja službeno počinje za mjesec dana.

Nova Ljubljanska banka nedavno je platila približno milijun eura na temelju pravomoćnih tužbi koje pred sudovima u Hrvatskoj protiv te banke u vezi s tzv. prenesenom štednjom hrvatskih građana vode Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka, što je izazvalo ogorčenje u dijelu slovenske politike.

Izvor: Agencije