Strožija pravila za autoindustriju u EU-u

Nova situacija se polako razvija u trgovinski rat (AP)

Evropski parlament usvojio je strožije propise koji imaju za cilj da spriječe ponavljanje Volkswagenovog skandala s manipulacijama emisijama štetnih plinova.

Za nacrt zakona, koji će pojačati kontrolu Brisela i omogućiti izricanje kazne proizvođačima automobila u iznosu do 30.000 eura po vozilu, glasalo je 585 zastupnika, dok je njih 77 bilo protiv, prenosi agencija Reuters.

“Nove mjere na kraju će ukloniti dizel-automobile s puteva. Dizel-vozila neće nestati iznenada, ali nakon ovogodišnjeg rada prilično sam uvjerena da će nestati mnogo brže nego što možemo zamisliti”, izjavila je evropska komesarka za industriju Elżbieta Bienkowska.

Nova pravila

Prema novom nacrtu zakona, automobilske kompanije više neće direktno vršiti uplate agenciji za testiranje, a članice EU-a morat će finansirati centre za testiranje ispušnih plinova.

Zvanični Brisel također će dobiti ovlaštenje da provede kontrole vozila i odredi kaznu u slučaju prekršaja, prenosi Tanjug.

Ovaj zakon, međutim, tek treba biti finaliziran u pregovorima evropskih parlamentaraca, Evropske komisije i zemalja članica.

Kao odgovor na skandal s VW-om iz septembra 2015. godine, koji je u svojih 11 miliona automobila širom svijeta instalirao softver za manipulacije emisijama štetnih plinova, Evropska komisija predložila je izmjenu propisa u vezi s načinom na koji se licenciraju i testiraju vozila u EU-u.

Izvor: Agencije