Stroge mjere za zagađenje zraka u Evropi

Evropske vlade su pod pritiskom da smanje zagađenje u gradovima (EPA)

Europski sud pravde odlučio je da gradovi moraju poduzeti mjere ako se prekorače limiti za zagađenje na samo jednoj lokaciji, a ne na osnovi prosjeka u regiji, zauzevši se za strog pristup u slučaju koji su pokrenuli građani Bruxellesa.

Tužbu protiv Bruxellesa podignuli su građani i aktivisti organizacije ClientEarth zbog regionalnog plana za kvalitetu zraka, javlja Reuters.

Europske vlade pod pritiskom su da smanje zagađenje u gradovima, posebice od dizel motora.

U prošlogodišnjem izvješću Europskog revizorskog suda upozoreno je da zagađenje zraka uzrokuje gotovo 400.000 preranih smrti na godinu u Europskoj uniji i stotine milijardi eura troškova povezanih sa zdravljem.

Uključiti najzagađenije lokacije

Europski zakoni nalažu državama članicama da prate razine, posebice u urbanim područjima, niza onečišćivača, uključujući i krute čestice, te poduzmu odgovarajuće mjere ako se prijeđu propisani limiti.

Presuda je donesena dan nakon važne presude mjesnog francuskog suda, koji je zaključio da je Francuska odgovorna za zagađenje zraka u regiji Ile-de-France oko Pariza, iako nije dodijelio odštetu majci i kćeri koje su imale respiratornih problema.

Sud je zaključio da, iako vlasti mogu izabrati gdje će uzimati uzorke, to mora uključivati najzagađenije lokacije, istaknuvši da prosječne razine izmjerene u različitim dijelovima grada ne pokazuju izloženost onečišćivačima.

‘Vlasti se ponašaju poput nojeva’

Kako bi se utvrdilo da je u nekoj kalendarskoj godini prekoračen limit, dovoljno je da razina zagađenja bude viša od limita na samo jednoj lokaciji s koje je uzet uzorak, navodi sud.

Sud je utvrdio, također, da nacionalni sudovi imaju ovlast preispitati lokaciju postaja za mjerenje kvalitete zraka i da mogu naložiti lokalnim vlastima da se pobrinu da se nalaze na odgovarajućim lokacijama.

“Vlasti se ponašaju poput nojeva, pokušavajući prikriti prave razine zagađenja, umjesto da se pobrinu da građani dišu čist zrak i to mora prestati”, rekao je Jens Mueller, menadžer za kvalitetu zraka pri organizaciji Promet i okoliš iz Bruxellesa.

Izvor: Agencije