Stroge kazne za nepoštivanje samoizolacije i policijskog sata

U Bosni i Hercegovini zbog kršenja mjera samoizolacije sankcionirano je 249 građana (EPA)

Zbog prevencije širenja korona virusa u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama regije uvedene su vanredne mjere, kretanje građana je ograničeno, a vlasti tih zemalja najavile su kazne za kršenje izolacije i policijskog sata.

U Bosni i Hercegovini dosad je izdano 9.037 rješenja o izolaciji, izvršeno je 3.865 kontrola, a sankcionirano 249 građana, navedeno je u izvještaju Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje o broju kontroliranih osoba kojima je određena izolacija i broju izdanih prekršajnih naloga zbog nepoštivanja odluka nadležnih inspekcija.

Zakonske mjere i radnje preduzimaju se i u slučaju kršenja policijskog sata, koji je na području Federacije BiH na snazi od 18 sati do pet sati, dok je na području Republike Srpske na snazi od 20 do pet sati.

Samo tri osobe na sarajevskom području nisu poštovale policijski sat, pa su im pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo izdali prekršajne naloge, javio je Klix. Dobile su novčane kazne od po 500 konvertibilnih maraka (250 eura).

Policija u Republici Srpskoj sankcionirala je 56 građana zbog nepoštivanja policijskog sata, a i u Federaciji BiH izrečene su novčane kazne za osobe koje su tokom policijskog sata bile vani.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da će otkrivati imena i prezimena osoba koje napuste samoizolaciju i slati ih u karantin koji će biti pod kontrolom policije.

“Ako opet ne budu poštivali mjere, idu u zatvor”, poručio je Lukač.

Srbija uvela još oštrije mjere

Stroge mjere, policijski sat i kazne za one koji krše samoizolaciju na snazi su i u Srbiji. Svim osobama starijim od 65 godina zabranjeno je napuštanje prostora u kojem žive, a zabrana kretanja traje od 17 sati do pet sati ujutro.

U nekoliko gradova na području Srbije izrečene su kazne i izvedena hapšenja zbog kršenja mjera samoizolacije te nepoštivanja policijskog sata. Tako je, naprimjer, policija u Šidu uhapsila dvije osobe zbog nepridržavanja samoizolacije, dok su u Novom Pazaru u posljednja 24 sata podnesene dvije krivične i četiri prekršajne prijave protiv osoba koje su kršile mjere koje je Vlada Srbije propisala u borbi protiv širenja korona virusa.

Vojvođanski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da se podnose krivične prijave protiv svih koji ne poštuju mjere i uredbe Vlade Srbije koje su preduzete u cilju sprečavanja širenja bolesti COVID-19.

Za one koji ugroze zdravlje stanovništva ili svojim postupcima dovedu do smrtnog ishoda predviđene su kazne zatvora od tri do 12 godina, prenosi Tanjug.

Gojković je rekao da su te sankcije propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i Krivičnim zakonom te istakao da će, kao pokrajinski sekretar za zdravstvo, insistirati na tome.

U Hrvatskoj zabrana napuštanja mjesta prebivališta

Stroge mjere na snazi su i u Hrvatskoj. Nacionalni stožer Civilne zaštite najavio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta u okviru borbe protiv širenja epidemije korona virusa.

“Broj zaraženih raste, očekujemo daljnji rast i ovo su nužne mjere. Bitno je da su izuzeti iz toga oni koji su bitni za promet i kretanje robe i opskrbe – dnevne migracije u bitnim službama, dostavu lijekova, komunalne djelatnosti, opskrbe plinom i strujom, novinari, hitna medicinska skrb”, rekao je Davor Božinović, voditelj Stožera i ministar unutrašnjih poslova.

“Svaki put kad vidimo da se neka mjera krši, donijet ćemo još strože mjere”, naglasio je.

Izvor: Agencije