Štrlek: Slijedi važna godina za hrvatski rukomet

Nikada nije lako plasirati se na bilo koje veliko takmičenje, rekao je Štrlek (EPA)

Rukometnoj reprezentaciji Hrvatske predstoji mnogo izazova u 2020. godini koju će otvoriti nastupom na 14. Evropskom prvenstvu od 9. do 26. januara čiji će domaćini prvi put biti tri države Švedska, Austrija i Norveška. U redovima bivšeg dvostrukog olimpijskog pobjednika iz 1996. i 2004, te svjetskog šampiona iz 2003. potajno priželjkuju osvajanje zlatne evropske medalje, jedinog trofeja koji nedostaje hrvatskoj selekciji.

Hrvatska spada u favorite iz drugog plana, pošto je posljednji put osvojila bronzano odličje na Euru 2016, nakon čega nije došla do medalje na četiri velika takmičenja zaredom.

Dodatni motiv za izabranike Line Červara u pokušaju da ovladaju tronom na Starom kontinentu predstavlja činjenica da bi time osigurali nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. Naime, novi evropski prvak izboriće pravo direktnog učešća na najvećoj sportskoj manifestaciji od 24. jula do 9. avgusta naredne godine. U suprotnom, Hrvatska će igrati kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u aprilu 2020.

Važnu ulogu u njenoj ekipi na prvenstvu Evrope, na kojem naslov prvaka brani Španija i premijerno će sudjelovati 24 reprezentacije, imaće iskusno lijevo krilo mađarskog Veszprema Manuel Štrlek. Zagrepčanin (30) je zadovoljan protivnicima u prvoj fazi EP-a, u kojoj će Hrvatska u Grupi A odmjeriti snage sa Crnom Gorom (9. januar), Bjelorusijom (11. januar) i Srbijom (13. januar). Smatra da ‘Kaubojima’ ide u prilog i to što će se ako prođu dalje spajati u glavnoj rundi sa po dvije najbolje selekcije iz grupa B i C. To znači da su barem do polufinala izbjegli okršaje protiv skandinavskih reprezentacija i Francuske.

Štrlek ima bogato iskustvo igranja sa Hrvatskom na međunarodnoj sceni. Okitio se srebrnom medaljom na Euru 2010. u Austriji, kada je kao najbolje lijevo krilo turnira izabran u prvu sedmorku prvenstva. U nastavku karijere sa državnom selekcijom osvojio je još četiri bronze na Olimpijadi 2012. u Londonu, SP-u 2013. u Španiji, te evropskim šampionatima 2012. u Srbiji i četiri godine kasnije u Poljskoj. Proglašen je najboljim hrvatskim rukometašem za 2016.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Kruna njegove dosadašnje klupske karijere bila je titula evropskog prvaka u dresu poljskog Vive Kielcea u sezoni 2015/16. Prethodno je nastupajući za PPD Zagreb postao osvajač šest titula i isto toliko trofeja pobjednika Kupa Hrvatske. Prešao je 2018. u Veszprem. Istakao je da mađarski klub ima najviše ciljeve u svim takmičenjima: Ligi prvaka, u kojoj je prošle sezone zauzeo drugo mjesto poslije poraza od Vardara sa 24:27 u finalnom meču, prvenstvu Mađarske, gdje je branilac naslova i SEHA ligi.

U intervjuu, Štrlek govori o izgledima Hrvatske i drugih selekcija iz regije, te kandidatima za titulu na Euru, saradnji sa hrvatskim selektorom Linom Červarom, zlatnoj medalji Danske na Svjetskom prvenstvu i Ligi prvaka.        

  • Jeli put Hrvatske do Eura bio lagan pošto je izboren sa pet pobjeda i gostujućim remijem protiv Srbije?

– Nikada nije lako plasirati se na bilo koje veliko natjecanje. Mislim da se posao jako dobro odradio. Bilo je teških utakmica u skupini sa Srbijom i Švicarskom, ali što je najvažnije uspjeli smo osvojiti prvo mjesto u kvalifikacijama i dobiti dobar ždrijeb za Europsko prvenstvo.

  • Očekujete li trijumf protiv Crne Gore na startu šampionata Starog kontinenta?

– Crna Gora je, prije svega, dobra i kvalitetna reprezentacija. Naravno, kada se ide na pobjedu koju želimo, očekujemo osvajanje punog bodovnog plijena. Treba pokazati kvalitet na terenu i zaslužiti pobjedu.

  • Da li ste zadovoljni žrijebom i protivnicima u prvoj fazi EP-a?

– Može se reći da je naša strana ždrijeba nešto lakša nego ona što se igra u Skandinaviji. Dobili smo teške protivnike – Crnu Goru, Srbiju i Bjelorusiju. Ako imaš loš dan, možeš izgubiti od svakoga. Treba se dobro pripremiti, odigrati maksimalno angažirano sve tri utakmice i tražiti šanse za pobjedama.

  • Kako ocjenjujete rivale u grupnom takmičenju?

– Puno puta smo igrali sa svim protivnicima. Sjećamo se teške utakmice protiv Bjelorusije na Euru prije dvije godine u Hrvatskoj, kada smo do pobjede 25:23 stigli u posljednjoj minuti. Isto tako smo igrali dva puta sa Srbijom u kvalifikacijama i na prethodnom Euru. Također, često igramo utakmice protiv Crnogoraca. Bit će sigurno teško u svim utakmicama, ali kvaliteta je na našoj strani.

  • Može li Hrvatska do medalje na Euru?

– Neupitno je da imamo kvalitetu, ali dosta toga ovisi kako će se posložiti neke stvari, a prije svega, kakvo će biti zdravlje igrača. Daleko je o tome sada pričati, treba prvo vidjeti kako će ekipa izgledati na parketu i kakvu će igru pružati na prvenstvu.

  • Koji je cilj bivšeg olimpijskog i svjetskog prvaka?

– Cilj kao cilj. Ne bih ga volio komentirati na taj način. Jednostavno, trebamo probati završiti prvu fazu natjecanja s tri pobjede i onda tražiti priliku za što bolji rezultat u drugoj skupini kada se križamo s ekipama iz skupina B i C da bi se plasirali u polufinale.

  • Kako vidite mogućnosti ostalih reprezentacija iz regije na EP-u?

– Bosna i Hercegovina se nalazi u veoma teškoj skupini. Igrat će protiv selekcija Norveške i Francuske, o kojima se sve zna. Portugal kao preostali suparnik BiH, uzeo je medalju s mlađim kategorijama i dobro radi u seniorskoj selekciji. Njihovi najbolji klubovi Porto i Sporting igraju odlično u Ligi prvaka. Portugal posjeduje kvalitetne igrače, pa je očito da BiH neće imati lagan zadatak ni u toj utakmici.

U našoj, ex-YU grupi protiv Srbije i Crne Gore bit će zanimljivo. Sve je moguće jer svi vide svoju šansu. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija. Slovenci su u turbulentnom razdoblju jer su smijenili izbornika Veselina Vujovića. Ostaje da vidimo tko će biti njihov novi selektor. Makedonci su posljednju godinu dana s novim izbornikom (Danilo Brestovac) pretrpjeli puno promjena u ekipi. Imaju iskusnije, ali i neke mlađe igrače čije vrijeme tek dolazi. Trebali bismo protiv njih igrati utakmicu u Beču u drugoj fazi ako obje selekcije prođu dalje. 

  • Ko su favoriti za zlato i šta bi moglo odlučiti tu borbu?

– To je uvijek šest-sedam reprezentacija koje su najkvalitetnije poput Francuske, Španjolske, Njemačke, Norveške, Švedske, Danske i Hrvatske. One su stalno u europskom i svjetskom vrhu. Uvijek neka reprezentacija mimo ovih nabrojanih iznenadi na prvenstvu. Teško je, ipak, pored standardnih favorita očekivati da se netko drugi uključi u borbu za medalje.  

Na plasman mogu utjecati ozljede, forma određenih igrača, odnosno koliko igraju i da li su istrošeni u klupskim natjecanjima. Znamo da je ritam igranja utakmica ubitačan, no kvaliteta je presudna faktor u borbi za zlatnu medalju.   

  • Očekujete li plasman Hrvatske na OI 2020?

– Naravno da očekujem jer je u cijelom olimpijskom ciklusu jako važno za hrvatski rukomet da budemo sudionik Olimpijskih igara. Slijedi nam bitna godina, koju počinjemo Europskim prvenstvom, zatim su na rasporedu kvalifikacije i, daj Bože, Olimpijske igre.

  • Kakva je saradnja sa hrvatskim selektorom Linom Červarom?

– Već osam godina igram u hrvatskoj reprezentaciji koju on vodi. Igrao sam u njegovom prvom izborničkom mandatu. Pod njegovim vodstvom u drugom mandatu nastupit ćemo na trećem velikom natjecanju – prvenstvu Europe. Napravio je puno za hrvatski rukomet.

  • Da li ste zadovoljni plasmanom Hrvatske na šestu poziciju na SP-u?

– Sigurno da je moglo bolje i ostaje žal za porazima u utakmicama protiv Brazila i Njemačke. Tako je to u sportu gdje nekada treba poslužiti sreća da se zabilježi uspjeh. Najvažnije je da smo izborili kvalifikacije za Olimpijske igre, što je bio primarni cilj.

  • Jeste li očekivali da Danska, kao jedan od domaćina, osvoji svjetsko zlato?

– U reprezentaciji Danske stasaju konstantno dugi niz godina odlični mladi igrači. Sigurno je da su Danci bili jedan od najvećih favorita jer su igrali kući. Njihova zlatna medalja ne predstavlja iznenađenje.    

  • Kako komentarišete dosadašnji učinak Veszprema, koji je drugi u Grupi B Lige prvaka sa 14 bodova iza vodećeg Kiela sa dva boda više?

– Mislim da smo uspješno završili prvi dio Lige prvaka i ostali u borbi za prvo mjesto. Jedini poraz koji nam se nije trebao desiti je od Kiela kod kuće, gdje se ne smiju gubiti bodove. Porazi u Montpellieru od istoimene ekipe i protiv Vive Kilecea mogu se dogoditi svakome. Nijedna ekipa koja tamo ide na gostovanja ne može reći da će pobijediti pošto su to vrhunske ekipe, bivši osvajači Lige prvaka. Ovo je zanimljivost i čar rukometa, da su u skupinama sve utakmice neizvjesne i svatko može dobiti svakoga.

  • Koje su mogućnosti Veszprema u elitnom evropskom takmičenju?

– Sigurno da su ambicije najviše, ali sada imamo dosta problema sa ozljedama. Vidjet ćemo kakva će biti situacija u narednom periodu, pošto su nam četiri igrača ozbiljnije ozlijeđena.

  • Hoće li biti nastavljena tradicija da favoriti ne osvajaju LP-a?

– Ne znam. Imamo Final Four, koji je specifičan turnir, no još je puno vremena do njegovog održavanja. Čar Final Foura je da ko god se plasira, može osvojiti trofej. To je gušt i spektakl svojstven samo završnici Lige prvaka u svakoj sezoni.

  • Možete li prognozirati ovosezonske učesnike završnice?

– To je doista teško, jer ima desetak kvalitetnih ekipa, u čijim međusobnim utakmicama svako može pobijediti. Vidjeli smo da su ekipe koja osvoje prvo i drugo mjesto u elitnim skupinama u povlaštenijem položaju. To ništa ne znači kada se igraju utakmice nokaut-faze, što se pokazalo prijašnjih godina kada su favoriti gubili utakmice i završavali natjecanje. Tu je sve otvoreno i potrebno je vidjeti poslije Europskog prvenstva da li će i koje ekipe imati problema s ozlijeđenim igračima. Nadam se da ih neće biti, s obzirom na to da ozljede puno utječu na proces treninga i odigravanje utakmica. Još je rano govoriti o tome koje će se četiri ekipe izboriti za Final Four.   

  • Da li će vaš tim prekinuti trogodišnju dominaciju Vardara u SEHA ligi?

– Nadam se osvajanju trofeja u regionalnom natjecanju. Puno je utakmica ove sezone na Euru, u Liga prvaka, SEHA ligi, te nacionalnim prvenstvima i kupovima. Ritam igranja je stvarno naporan, no ekipa kao što je Veszprem postavlja najviše ciljeve. Naši ciljevi su borba za sve trofeje. Na taj način ćemo igrati, tako ćemo se postaviti.     

  • Po čemu je mađarska liga prepoznatljiva?

– Ima pet ekipa iz gornjeg doma koje su kvalitetne i igraju dobar rukomet. Osim Veszprema i Szegeda, izdvojio bih Tatabanyu, Csurgoi, Balatonfuredi. Još nekoliko klubova radi kvalitetno i ako uđeš opušteno u utakmicu, možeš izgubiti. Mislim da je liga sve bolja iz godine u godinu. Dolaze stranci i kvalitetni igrači, tako da mađarsko prvenstvo ima lijepu budućnost.

  • Jeste li bili iznenađeni osvajanjem Lige prvaka sa Vive Kielceom, 2016?

– Šta znači biti iznenađen?! Te sezone imali smo odličnu ekipu i visoko postavljene ciljeve. Ranije sam rekao da je na Final Fouru sve moguće i da sve četiri ekipe mogu osvojiti titulu. U polufinalu smo odličnom igrom izbacili Paris St. Germain, da bi u finalu nakon velikog preokreta pobijedili Veszprem. Kada se sve sagleda, sasvim zasluženo smo osvojili trofej.

Izvor: Al Jazeera