Stravični snimci: Djeca umiru u vojnom zatvoru

Amnesty International upozorava da u vojnim zatvorima u Nigeriji umiru djeca. Više od stotinu maloljetnika i njihove obitelji zatvoreni su u prenatrpanoj vojarni u gradu Maiduguriju, u državi Borno.

Vojska tvrdi kako je riječ o osumnjičenima za pripadnost skupini Boko Haram.

Amnesty International tvrdi da su tijela na uznemirujućim snimkama dokaz bolesti, gladi i ozljeda nanesenih vatrenim oružjem u vojarni Giwa.

Ta organizacija navodi da je od početka ove godine, zbog užasnih i nehigijenskih uvjeta u zatvoru, umrlo 149 osoba, među kojima 12 djece, od kojih su neka bebe.

Borba protiv Boko Harama

Više od 120 djece još je u vojarni, navode iz organizacije.

Giwa je vojni zatvor u gradu Maiduguriju. Tisuće boraca i osumnjičenih za pripadnost Boko Haramu prošli su kroz taj zatvor od kada je prije šest godina počela borba protiv te grupe.

“Razgovarali smo s bivšim zatvorenicima koji su vidjeli kako djeca umiru u zatvoru. Djeca su tamo pothranjena i boluju od zaraznih bolesti. Pretrpanost, loši uvjeti boravka i izostanak medicinske njege doprinose užasnoj situaciji. Vlada Nigerije mora bez odgađanja djelovati”, rekao je Colm O'Cuanachain iz Amnesty Internationala.

Satelitski snimci obližnjeg groblja prikazuju, kako tvrdi Amnesty, lokaciju gdje vojska zakopava tijela umrlih.

Iz Organizacije navode da su operacije nigerijske vojske protiv Boko Harama dovele do uhićenja više tisuća osoba, koje su u vojarni Giwa zatvorene bez dokaza. Početkom godine vojska je oslobodila 50 djece.

Nevine žrtve posljedica nasilja

“U izravnim razgovorima s načelnikom Glavnog štaba vojske i nadležnim organima Nigerije, prezentiramo naše izvještaje i nastojimo ih potaknuti na pokretanje neovisne i detaljne istrage kršenja međunarodnog prava”, kaže O'Cuanachain.

Vlada Nigerije i vojne snage odlučne su u namjeri da unište Boko Haram i procesuiraju njihove borce.

Neki Nigerijci zabrinuti su da su nevine žrtve, uključujući i djecu, neizbježna posljedica nasilja.

“Organizacije su i ranije iskazale zabrinutost kada je riječe o vojarni Giwa. U izvješću od lipnja prošle godine novodi se da je u proteklih pet godina u vojnim zatvorima od gladi, žeđi, bolesti i mučenja umrlo više od 7.000 zatvorenika”, izvještava iz Lagosa reporterka Al Jazeere Yvonne Ndege.

Izvor: Al Jazeera