Stratfor: Faktori koji bi mogli potaći SAD i Iran na rat

Veoma dobro nam ide s Iranom i ovo nije trenutak da pokažemo slabost, naveo je Donald Trump (Reuters)

Američki portal Stratfor Worldview upozorava na faktore koji bi mogli potaći Sjedinjene Američke Države i Iran na rat, uz prisustvo tvrdolinijaških struja na obje strane koje bi željele da se dogodi sukob.   

Prema Stratforu, rizik od izbijanja oružanog sukoba, koji bi mogao eskalirati u rat širokih razmjera između dvije zemlje, ogleda se u tome što SAD šalje dodatne vojnike u Zaljev dok Iran istovremeno priprema i mobilizira svoju vojsku u očekivanju najgoreg.

Prema izvještaju koji je objavio portal, situaciju pogoršava činjenica da u Bijeloj kući postoji struja koju predstavlja savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, poznati “jastreb” aktuelne američke administracije, koja je željna više nego drugi da počne sukob s Iranom.

S druge strane, tu je iranska Revolucionarna garda (IRGC), koja se slaže s Boltonom u vezi s time i žudi za ratom sa Sjedinjenim Državama.

Rat između SAD-a i Irana, u slučaju da izbije, ne bi imao samo dalekosežne regionalne nego i ozbiljne globalne ekonomske i energetske posljedice.

Takav sukob predstavljao bi veliku smetnju za SAD u vrijeme kad pokušava usmjeriti svoju pažnju i resurse na žestoku konkurenciju moći s Kinom i Rusijom.

Ipak, Stratfor smatra da postoje neki faktori koji bi mogli potaći Washington i Iran prema ratu.

Nedostatak direktne komunikacije

Potpuno svjestan velike vojne superiornosti SAD-a, Iran je tokom proteklih desetljeća jačao različite sposobnosti razvijajući balističke rakete, pomorske mine i brodove za brze napade, što toj državi omogućava da snažno napadne Amerikance i infrastrukturne objekte za energetske sektore u Zaljevu i druge strateške ciljeve na Bliskom istoku, piše portal. 

Stratfor dodaje da će te iranske sposobnosti sigurno teško kompenzirati njegovu relativnu ranjivost. Teheran je svjestan da su mnoge od tih mogućnosti posebno osjetljive na napad Amerikanaca dok Iranci još budu u svojim lukama, garnizonima ili bazama.    

Međutim, bilo kakvi napadi na iranske ciljeve, čak i da potraju mjesecima, neće potpuno razoružati Iran. Što Iranu bude trebalo duže da rasporedi svoj arsenal, naročito rakete i pomorske snage, povećava se rizik da bude uništen od SAD-a prije nego što ga Iran uspije iskoristiti.   

Prema Stratforu, još jedan faktor koji bi mogao potaći američko-iranski sukob jest “nedostatak učinkovite i direktne komunikacije” između donosilaca odluka u obje zemlje. Nepostojanje vrućih linija između njih i neuspjeh pribjegavanja “dokazanim” sredstvima za smirivanje napetosti izvor su sumnjičavosti i nesuglasica koje proizlaze iz pogrešnog razumijevanja namjera druge strane.

Portal zaključuje da obje države pokazuju želju da se izbjegne veliki rat između njih, a čini se da je i mala vjerojatnoća za izbijanje oružanog sukoba.

Međutim, duboko nepovjerenje, uključenost brojnih aktera i sekundarnih igrača, iranska sklonost brzom djelovanju u slučaju prijetnje i nedostatak učinkovitih kanala komunikacije faktori su koji, ako se kombiniraju, upozoravaju da bi bilo kakva greška u procjenama mogla zapaliti vatru koju bi čak i najhladnije glave u Washingtonu i Teheranu teško ugasile.  

Izvor: Agencije