‘Strašna svjedočenja’ o mučenju i smrti zatvorenika u Iraku

Zatvorenici i njihove porodice iznose konkretne dokaze o zlostavljanju (Reuters)

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch saopćila je da su dva bivša zatvorenika i otac čovjeka koji je preminuo u pritvoru uslijed mučenja iznijeli detalje o zlostavljanju, mučenju i smrti zatvorenika koji se sumnjiče za povezanost s organizacijom Islamska država Iraka i Levanta, a nalaze se u objektima koje vodi iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U izvještaju kojeg je HRW objavio u nedjelju na svom sajtu piše kako je Direkcija za obavještajne poslove i borbu protiv terorizma pri Ministarstvu unutrašnjih poslova držala u pritvoru izvjesnog Mahmouda u zatvoru Faisaliya (na istoku Mosula, sjever Iraka) od januara do maja 2018. godine.

Mahmoud je obavijestio HRW da je tokom saslušanja bio svjedok i žrtva opetovanog mučenja te da je svjedočio smrti devet muškaraca, a da su najmanje dvojica njih umrli zbog zlostavljanja.

Rane na čelu i potiljku

Iračanin Salam Abeed Abdullah je kazao da je policija uhapsila njegovog sina Dawuda Salam Abeeda na poslu 22. marta u 11:30 sati, rekavši kako ga žele saslušati u lokalnoj policijskoj stanici.

HRW navodi da je Abdullah nakon dva dana obaviješten da je njegov sin umro tokom saslušanja, navodno zbog srčanog udara.

Međutim, kada je policija vratila Dawudovo tijelo porodici nakon mjesec dana, još uvijek su bili vidljivi tragovi mučenja.

Abdullah je istražiteljima pokazao fotografije tijela svoga sina, koje pokazuju rane na čelu i potiljku, modrice i opekotine na nogama, modrice po ramenima i osušenu krv u ušima i nosu.

Otac preminulog Dawuda je dodao kako je podnio zvaničnu žalbu policiji, ali da još nije dobio nikakav odgovor.

U zatvoru 11 mjeseci

HRW navodi da su istražitelji obavili razgovor i s “Karimom”, koji je držan u zatvoru 11 mjeseci, nakon hapšenja u maju 2017. godine.

Prvo je priveden u zatvor Qayyarah, 60 kilometara južno od Mosula, a zatim je prebačen u zatvor Faisaliya, gdje je bio zatvoren i Mahmoud.

Dok je bio u zatvoru Qayyarah, rekao je Karim, vidio je dvojicu drugih zatvorenika koji su se vratili sa ispitivanja s očitim znakovima mučenja na tijelima, navodi se u izvještaju HRW-a.

Također se dodaje da su u julu i augustu istražitelji ove organizacije lično i putem telefona obavili razgovor s dvojicom bivših zatvorenika i ocem uhapšenog koji je ubijen u pritvoru.

Prema HRW-u, svako od njih je predočio i materijalne dokaze: dokumente ili fotografije kojima potvrđuju svoje iskaze, ali nisu obavijestili iračko pravosuđe da su podvrgnuti zlostavljanju, zbog straha od odmazde.

Izjavili su da neće ni poduzimati nikakve korake vezano za prijavljivanje zlostavljanja kojem su bili izloženi.

Modrice po cijelom tijelu

Jedan od njih je rekao kako je imao očite modrice po cijelom tijelu, što je i sudija mogao primijetiti.

Međutim, sudija se nije raspitivao o tome, niti je tražio da se provede istraga o mogućem zlostavljanju.

Organizacija Human Rights Watch navodi da je 12. augusta pisala Haidaru al-Agailiju, predstavniku Savjetodavnog vijeća premijera Haidera al-Abadija, tražeći odgovor na navode ispitanika.

Agaili je, nakon dva dana, u odgovoru napisao da je posvećen istrazi smrti Dawuda Salama Abeeda, ali da neće moći istražiti navode druge dvojice zatvorenika sve dok su oni anonimni.

Komentirajući ovo pitanje, Lama Fakih, zamjenica direktora HRW-a za Bliski istok, rekla je da ovi najnoviji navodi ne odražavaju samo brutalan odnos Ministarstva unutrašnjih poslova prema zatvorenicima na području Mosula, već i neuspjeh policije i pravosuđa da osiguraju provođenje pravde kada postoje dokazi o mučenju.

‘Mučenje bez ikakvih posljedica’

Smatra da “neuspjeh Vlade da istraži mučenje i smrtne slučajeve u pritvoru predstavlja zeleno svijetlo za snage sigurnosti da mogu provoditi mučenje bez ikakvih posljedica”.

Dodala je da “zatvorenici i njihove porodice iznose konkretne dokaze o zlostavljanju u objektima koje vodi iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova”.

Pozvala je iračke vlasti da sada pokažu kako “imaju odgovarajuće strukture za provođenje istrage, procesuiranje i kompenzaciju”.

Izvor: Al Jazeera