Strasbourg skraćuje muke duge 20 godina

Dvije decenije star problem isplate stare devizne štednje – prvenstveno klijentima Ljubljanske banke, na prostoru bivše države mogao bi da biti okončan.

Tome se nadaju stare devizne štediše u Bosni i Hercegovini. Na to čekaju 20 godina. Ali, Slovenija najavljuje žalbu na presudu Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga.

Janša najavio žalbu

Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je da ova zemlja ne može vratiti bivšim štedišama Ljubljanske banke novac koji nije dobila, najavivši mogućnost žalbe na presudu Evropskog suda za ljudska prava.

“Presudu Suda proučavamo i kads donesemo pravnu procjenu, bit će jasno hoće li Slovenija uložiti žalbu, odnosno na koji će način to učiniti”, rekao je on.

Janša je izrazio uvjerenje da će se presuda promijeniti u žalbenom postupku, koji bi, po njegovu mišljenju, mogao biti presedan i za ostale slične slučajeve.

“Nije moguće od nekoga zahtijevati da vrati nešto što nije dobio”, kazao je slovenski premijer.

U sarajevskom domu Rabija Halilović je provela besanu noć. Dok priprema bosansku kafu, na umu joj je i dalje odluka Suda iz Strasbourga, izvještava iz Sarajeva reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Gotova bi trebala biti Rabijina muka s povratom stare štednje u Ljubljanskoj banci. Od 1980. godine, za stare dane, polagala je novac u tu banku. U ondašnjoj dinarskoj i deviznoj valuti.

Kada joj je novac bio neophodan, nije mogla do njega.

“Bijedno smo u ratu živjeli, više gladni nego siti, a kod tolikih para…”, priča Rabija.

Neće biti lako

Ista sudbina zatekla je oko 120.000 bh. štediša Ljubljanske banke. Mnogi nikada nisu mogli podići ništa sa štedne knjižice. Kao Rabija.

Zato je s nevjericom dočekala presudu Evropskog suda za ljudska prava.

Josipović za pravedno rješenje

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je izjavio da vlade Hrvatske i Slovenije trebaju pronaći pravedno rješenje u vezi s presudom Evropskog suda za ljudska prava o vraćanju stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Slovenije.

“To znači da se riješi na način koji neće biti preveliko ili nemoguće opterećenje za naše susjede Slovence, ali s druge strane, i da štediše dobiju svoj novac”, poručio je Josipović.

“Prosto ne mogu vjerovati da će nam isplatiti, vjerujte, s obzirom da su nas lagali 20 godina, kada je počeo rat 1990. godine, 22 godine tražim svoje pare”, kaže Rabija.

Veliki broj štediša neće dočekati isplatu svog novca. Poput Rabijinog supruga, koji je preminuo prije pet godina.

“Iako mnogi ocjenjuju da naplata stare devizne štednje, za koju je, odlukom Suda u Strasbourgu odgovorna Slovenija, neći ići lako, značajno je kako nasljednici imaju pravo na povrat novca”, izvještava Gagić.

Vlasti u Bosni i Hercegovini, ujedinjeni u stavu, zadovoljni su presudom iz Strasbourga. Ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija se nada da će svi koji imaju pravo dobiti pravičnu nadoknadu.

Dogovor Ljubljane i Zagreba

U Federaciji Bosne i Hercegovine, znaju, presudom će uštedjeti dio novca. Jer bi eventualna isplata stare štednje iz Ljubljanske banke i Invest banke išla iz njihovog budžeta.

“Da presuda nije donesena u ovom smislu, te obveze, da je donešena drugačije, pale bi na Federaciju, to je korektna presuda”, izjavio je federalni ministar financija Ante Krajina.

Slovenija na presudu najavljuje reviziju, dok ne iscrpi posljednju pravnu mogućnost. Jer, vjeruju, stvar je ovo sukcesije bivše države.

Osim toga, s Hrvatskom Ljubljana traži rješenje o prenesenoj štednji. Što moraju usvojiti dvije vlade.

U Zagrebu su optimistični.

“Mi smo imenovali dva financijska stručnjaka, složili su se jedan i drugi oko prijedloga kompromisnog rješenja”, kaže Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Iz Strasbourra sudska presuda o starim štedišama nije konačna. Bit će tri mjeseca nakon donošenja. Do tada svaka strana može uložiti žalbu Velikom vijeću Evropskog suda za ljudska prava.

Izvor: Al Jazeera