Oglasi

Strasbourg nenadležan za tužbu Ljubljanske banke

Ljubljanska banka je tražila da Sud u Strasbourgu odredi Hrvatskoj plaćanje 57,5 miliona eura.
Sudsko vijeće jednoglasno je donijelo odluku o nenadležnostiPixsell-Arhiva

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu u četvrtak se proglasio nenadležnim u slučaju tužbe stare Ljubljanske banke protiv Hrvatske.

Ljubljanska banka je tužila Hrvatsku zbog navodne političke intervencije kojom je spriječeno prisilno ostvarenje tražbina zbog nenaplativih potraživanja te banke prema tvornici šećera IPK Osijek koju je bio odredio hrvatski sud.

Prema sadržaju neprihvaćene tužbe koji prenose slovenski mediji, Ljubljanska banka uložila je zahtjev da Sud u Strasbourgu odredi Hrvatskoj plaćanje 57,5 miliona eura.

Taj iznos je IPK dugovao bivšoj Ljubljanskoj banci Zagreb, s argumentom da je hrvatska izvršna vlast spriječila provođenje prisilnog ostvarenja tražbina koju je odredio hrvatski sud, te da u okviru hrvatskog zakonodavnog poretka nije uspjela ostvariti svoje pravo.

Poslovnik o radu

Mediji navode da je protiv prisilnog ostvarenja tražbina tada intervenirao Slavko Linić, u to vrijeme potpredsjednik vlade i ministar finansija.

Sud u Strasbourgu se u slučaju tužbe protiv Hrvatske koju je Ljubljanska banka podnijela 2007. proglasio nenadležnim, navevši da po njegovom poslovniku o radu vladina tijela ili javna preduzeća pod kontrolom države nemaju pravo podnositi individualne tužbe pred tim sudom te da je u spomenuto vrijeme Ljubljanska banka bila u vlasništvu slovenske države.

Sud je objavio da su sve sudije koje su rješavale slučaj jednoglasno donijele odluku o ne nadležnosti.

Navedeno je da je činjenica da je Ljubljanska banka u vlasništvu države utvrđena na jednom od ranijih suđenja o tužbama štediša protiv Ljubljanske banke.

Vlada Slovenije nedavno prihvatila prijedlog zakona za implementaciju presude upravo Suda u Strasbourgu, kojom je ovoj državi naložena isplata nepodmirenih obaveza Ljubljanske banke (NLB) prema starim deviznim štedišama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.