Stranka bivšeg premijera odbacila rezultate pakistanskih izbora

Vojnici zaduženi za distribuciju izbornog materijala (EPA)

Birališta u Pakistanu zvanično su zatvorena u 18 sati po lokalnom vremenu u srijedu, pošto su milioni ljudi glasali na općim izborima, koji su održani pod velikim mjerama sigurnosti.

Glasanje je održano u sjenci nasilja u kom je 31 osoba ubijena kada se samoubica raznio ispred biračkog mesta u gradu Quetta.

Stranka zatočenog bivšeg premijera Pakistana Nawaza Sharifa unaprijed je odbacila rezultate izbora, tvrdeći da je kod prebrojavanja glasačkih listića bilo namještanja.

Sharifova stranka već sedmicama optužuje moćnu vojsku da pokušava namjestiti pobjedu Imranu Khanu, bivšoj zvijezdi kriketa i borcu protiv korupcije.

Shehbaz Sharif, vođa Pakistanske muslimanske lige i brat svrgnutog premijera, rekao je da je prebrojavanje listića neregularno, u vrijeme dok su rezultati još uvijek nejasni i pobjednik još nije proglašen, ali prvi rezultati govore o velikom vodstvu Khana, prenosi agencija Hina.

Khan u vodstvu

Četiri pakistanske televizije objavile su neslužbene rezultate po kojima će Khanova stranka osvojiti između 94 i 102 mandata u parlamentu s 272 mjesta, a Sharifova između 40 i 58.

Rezultati su objavljeni nakon prebrojanih deset do 15 posto glasačkih listića.

Blizu 106 miliona birača, od 207 miliona stanovnika, pozvano je da izađe na birališta kako bi izabrali zastupnike u idućem petogodišnjem sazivu parlamenta. Pobjednička stranka sastavit će novu vladu.

Manje grupe birača gurale su se pred vratima birališta u elitnoj četvrti u Lahoreu, u centralnom dijelu zemlje. “Ovo je drugi put da glasam. Sigurnosno stanje je ovdje dobro”, rekla je Maryum Arif, poslovna žena.

Drugi demokratski izbori

Jedan od glavnih kandidata za premijersku dužnost, predsjednik stranke PML-N Shahbaz Sharif došao je odmah nakon otvaranja birališta i ubacio listić u glasačku kutiju.

Bivši igrač kriketa Imran Khan, predsjednik Tehreek-e-Insaf (PTI, Pokret za pravdu), je među kandidatima s najviše izgleda.

Više od 85.000 birališta zatvoreno je u 15:00 sati po srednjeevropskom vremenu. Prvi rezultati očekuju se tokom večeri.

Ovi izbori su tek drugi demokratski prijenos vlasti u zemlji u kojoj je desetljećima vladala vojna hunta i čija je historija obilježena vojnim pučevima i političkim ubistvima.

Izvor: Agencije