Stranka Angele Merkel gubi podršku

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja prema anketama gubi potporu, obratila se mladim članovima svoje Kršćansko-demokratske unije.

Zbog nepopularne politike prema izbjeglicama i zbog nedavnih incidenata, njezini protivnici stječu sve više pristaša. Merkel je u obraćanju članovima stranke, međutim, kazala da nitko nije kvalificiraniji od nje da vodi zemlju.

Mladi članovi stranke dočekali su je aplauzom. Ali, od početka godine, nekoliko puta se činilo da je njemačka kancelarka u problemima.

Politika njene vlade prema izbjeglicama i brojni incidenti poljuljali su povjerenje javnosti.

Međutim među prijateljima, krenula je u napad: „Znam mnoge stranke u Bundestagu koje uvijek ističu šta ne možemo učiniti, šta je loše, šta ne funkcioniše. Mi, kršćanski demokrati, moramo govoriti šta možemo i to pokazati.”

„Paradoks za Angelu Merkel je to što, dok ona ostaje popularna, podrška njenoj stranci opada. Ove godine, na izborima, širom Njemačke izgubili su mnoge glasove, a time i mjesta”, javlja reporter Al Jazeere Dominic Kane.

A članovi desničarske populističke stranke Alternativa za Njemačku su imali najviše koristi od toga.

Neizvjesna kandidatura na narednim izborima

Dva puta u proteklih šest sedmica, na pokrajinskim izborima, osvojili su glasove velikog broja pristalica kršćanskih demokrata – dio šireg trenda zbog kojeg stranka Angele Merkel trenutno ima podršku manju od 30 posto.

Kancelarka još nije objavila hoće li se kandidovati na izborima sljedeće godine. To je neizvjesnost koja će, tvrdi jedan analitičar, uskoro biti okončana.

„Reći će: ‘Vidite, ima li osobe među konzervativcima koja bi me mogla zamijeniti?’, a nema. Ona nema konkurencije”, kazao je Gero Neugebauer, politički analitičar.

A slažu li se mladi kršćanski demokrati s tom analizom?

„Ima toliko iskustva da mislim da joj možemo vjerovati, čak i u problematičnim situacijama kao što je izbjeglička kriza”, rekao je član Kršćansko-demokratske unije.

„Nisam baš sigurna. S jedne strane, dobra je. Ali ako ode, ko bi je mogao zamijeniti? Hoće li to biti neko bolji ili lošiji od nje”, kazala je članica Kršćansko-demokratske unije.

Pitanje je dijeli li ovaj stav šira javnost.

Angela Merkel odavno je najjači izborni adut svoje stranke. Ali najteži ispit i nju i stranku čeka sljedeće godine, na izborima za novi parlament.

Izvor: Al Jazeera