Strani čelnici obasuli Trumpa i porodicu poklonima

Xi Jinping, Melania Trump, Donald Trump
Donald Trump očekuje kako će se trgovinski sporazum finalizirati na sastanku s Xijem Jingpingom (Reuters)

Strani lideri obasuli su američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovu obitelj s više od 140.000 dolara u poklonima tijekom prve godine provedene u Bijeloj kući, a među onima koji su mu uručili najskuplje poklone jesu Kina i Saudijska Arabija.

Prema godišnjem računovodstvu State Departmenta o poklonima, kineski predsjednik Xi Jinping poklonio je Trumpu i prvoj dami Melaniji dva najskuplja poklona 2017: okićenu kaligrafiju i kutiju vrijedne 14.400 dolara i set posuda od porculana s otisnutom ružičastom kućom u Trumpovom odmaralištu Mar-a-Lago vrijedne 16.250 dolara.

Saudijske i zaljevske arapske države dale su najmanje 24.120 dolara u poklonima.

Među njima je bila i ogrlica vrijedna 6.400 dolara s rubinom i smaragdom od kralja Salmana iz Saudijske Arabije, pozlaćeni model borbenog zrakoplova vrijedan 4.850 dolara od prijestolonasljednika Bahreina, brončane statue tri antilope od prijestolonasljednika Abu Dhabija vrijedne 3.700 dolara, kuvajtski kovani novac vrijedan 1.610 dolara od kuvajtskog emira i kraljevski parfem u torbici od kože gmizavaca vrijedan 1.260 dolara od zamjenika premijera Omana.

I Abbas bio velikodušan

Drugi na Bliskom istoku nisu štedjeli kada se radi o poklonima za obitelj Trump, pokazala je lista od 64 stranice koju je sastavio Ured Protokola State Departmenta, koja će biti objavljena u četvrtak u Federalnom registru.

Trumpovi su dobili personaliziranu knjigu psalama vrijednu 4.500 dolara od rabina zaduženog za zid u Jeruzalemu, zlatnu i dijamantsku ogrlicu i sličan privjesak iz crkve Svetog groba u vrijednosti 5.800 dolara i bisernu scenu jaslica vrijednu 4.200 dolara od grčkog pravoslavnog patrijarha Jeruzalema.

I palestinski je čelnik Mahmoud Abbas, prije nego što je Trumpova administracija pokrenula seriju poteza kojim su ohladili odnosi SAD-a s Palestincima, bio velikodušan.

On je Trampu i prvoj dami dao kopiju scene neobizantijskih jaslica, portret Melanije Trump i fotografiju ukupne vrijednosti 6.770 dolara.

Među čelnicima koji su uručili Trumpu vrijedne poklone su i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja mu je poklonila olovke i papir vrijedne 5.264 dolara, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, koji mu je poklonio mapu SAD-a iz 1783. godine vrijednu 1.100 dolara i premijer Kanade Justin Trudeau, koji je darovao statuu lava s krunom vrijednu 450 dolara.

Pojedini pokloni birani su da bi privukli pažnju predsjednikova ega.

Pokloni za privlačenje ega

Među njima je portret Trumpa ispred američke zastave od premijera Vijetnama vrijedan 1.380 dolara i fotoalbum pod nazivom “Predsjednik Donald J. Trump u New Yorku” od poljskog predsjednika, koji sadrži crno-bijele fotografije predsjednika i višebojne fotografije Trumpove kule vrijedan 850 dolara.

Strani lideri poklanjali su prvoj dami SAD-a Melaniji odjeću, umjetničke predmete, nakit i modne dodatke.

Supruga japanskog premijera poklonila joj je par naušnica s dijamantima Mikimoto i biserima od 2.200 dolara te zlatnu i akrilnu sliku od 3.000 dolara, dok joj je talijanski premijer dao torbicu Ferragamo vrijednu 3.400 dolara.

Belgijski premijer i njegov partner poklonili su Melaniji Trump dvije torbe dizajnera Delvauxa vrijedne 1.020 dolara i 2.273 dolara, a Ivanka Trump također je dobila torbicu Delvaux od belgijskog čelnika vrijednu 1.023 dolara.

Izvor: Agencije