Strane sudije iz Ustavnog suda BiH može ‘isključiti’ samo bh. parlament

Ustav je garant stranim sudijama u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine (Al Jazeera)

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje sudija koje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, saopćeno je za Al Jazeeru u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine nakon što je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zatražio “izbacivanje” stranih sudija iz tog suda.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio je dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu bh. entiteta Republika Srpska (član 53), kojim je propisano da “predmetno poljoprivredno zemljište, koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske”.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da je riječ o isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Takva odluka Suda izazvala je oštre reakcije u entitetu RS.

Čović se priključio Dodiku

Član bh. Predsjedništva iz reda srpskog naroda i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik optužio je zapadne zemlje da rade na štetu Srba u Bosni i Hercegovini i zatražio isključenje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Bosna i Hercegovina je loše mjesto i mjesto neslobode za Srbe. Ako nema dogovora da stranci odu iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i da on bude stavljen u funkciju kao u svim drugim zemljama, onda nema ni Bosne i Hercegovine. To neka zapamte”, rekao je Dodik.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Podršku za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine dobio je i od dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragana Čovića.

Strane sudije u Bosni i Hercegovini dodatno su pod pritiskom od ponedjeljka, nakon što je Narodna skupština RS-a  na vanrednoj sjednici obavezala predstavnike tog entiteta u državnim organima Bosne i Hercegovine da “predlože u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine”.

Trnka: Neutralni korektivni faktor

Narodna skupština RS-a obavezala je predstavnike RS-a u državnim organima Bosne i Hercegovine da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima Bosne i Hercegovine do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija.

Dodik je više puta ponovio da će odvojiti RS od Bosne i Hercegovine ako “bošnjački političari ne pristanu na njegove zahtjeve”.

Kasim Trnka, profesor ustavnog prava, objašnjavajući način izbora stranih sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kaže da se strane sudije u taj sud biraju kao neutralni korektivni faktor u višenacionalnoj zemlji, ugrađeni kao kategorija i u Ustav Bosne i Hercegovine, te da njihov izbor u Ustavni sud Bosne i Hercegovine može biti zaustavljen samo ako se izmijeni Ustav Bosne i Hercegovine.

“Ne postoji drugi način da strane sudije napuste Ustavni sud Bosne i Hercegovine”, rekao je Trnka za Al Jazeeru.

Iz Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini također su označili Ustav Bosne i Hercegovine kao garant stranim sudijama u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

“Misija smatra da je Ustav Bosne i Hercegovine, kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, veoma jasan u pogledu sastava i metoda izbora sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, saopćeno je za Al Jazeeru iz OSCE-a.

Odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće

“Ustav [Bosne i Hercegovine] navodi da se Ustavni sud Bosne i Hercegovine sastoji od devet članova, od kojih tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Ustav [Bosne i Hercegovine] dalje navodi da sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ne mogu biti državljani Bosne i Hercegovine ili bilo koje susjedne države.”

Iz OSCE-a napominju da je Ustav Bosne i Hercegovine moguće izmijeniti i dopuniti odlukom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, što “uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih i koji su glasali u Zastupničkom domu” Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured visokog predstavnika ranije su saopćili da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće.

Izvor: Al Jazeera