Stranci u oružanim grupama protiv ISIL-a

Hiljade stranaca navodno se bore u redovima grupe Islamska država Irak i Levant u Iraku i Siriji, ali sve je veći broj i onih koji se priključuju borbi protiv te grupe.

Niko ne može sa sigurnošću reći koliko se dobrovoljaca sa Zapada priključilo borbi protiv ISIL-a.

Ali, dok se oko sirijskog grada Kobanija, uz granicu sa Turskom, vode žestoke borbe, dokazi ukazuju na to da se taj broj povećava.

Poruke objavljene u društvenim medijima prikazuju Amerikanca po imenu Jordan Matson i Britanca Jamieja Reada.

Obojica se, navodno, bore na strani kurdskih Jedinica narodne zaštite.

Vjeruje se da Matson vodi regrutovanje za grupu po imenu ‘Lavovi Rojave’, ogranak Jedinica narodne zaštite.

Read, koji navodi da živi u Škotskoj, kaže da je obučavan u francuskoj vojsci prije nego što je otišao u Siriju.

Još jedan britanski državljanin, kojeg je navodno regrutovao Matson, jeste James Hughes, koji sebe opisuje kao bivšeg vojnika britanske pješadije.

Njihovo prisustvo na ratištima izaziva zabrinutost u Velikoj Britaniji.

Razlozi odlaska na ratišta

Stručnjaci upoznati s radikalizacijom mladića iz zapadnih zemalja kažu da ima više razloga za njihov odlazak u ratne zone.

“ISIL djeluje veoma privlačno određenoj vrsti ekstremista. Obećava im utopiju, izvorni islam, povratak halifata… A to je veoma privlačna ideja mnogim ljudima. Ne svima, naravno, čak ni svim ekstremistima. Ima znatnih razlika između ovih džihadista i grupa poput Al-Kaide. Međutim, grupa Islamska država ima veoma uvjerljivu ideologiju i njena propaganda veoma je efektna”, kazao je Charlie Winter iz Fondacije Quilliam.

Jedan vojni analitičar i bivši američki vojnik kaže da ljudi imaju različite razloge za borbu.

“Države se bore iz vlastitih razloga – zbog nafte, teritorija, religije… A pojedinci imaju svoje motive za borbu. Pročitao sam članak jednog muškarca koji je kružio Twitterom, osobe koja često piše na Facebooku. Riječ je o borcu koji ima historiju učešća u ratovima. U ovom slučaju, pojedinac ima želju za ratovanjem, dok Britanci koji tamo odlaze kako bi se borili na strani ISIL-a, to čine kako bi podržali halifat i tu ideologiju”, tvrdi vojni analitičar Montieth Stewart.

Pojedine zapadne vlade, uključujući i britansku, zaprijetile su kaznama svojim državljanima koji se bore za ISIL. Ali još nijedna nije slične mjere preduzela protiv onih koji se bore na kurdskoj strani.

Izvor: Al Jazeera