Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika FBiH

Zdravstveni radnici u 109 zdravstvenih ustanova u bh. entitetu Federacija BiH održali su jednosatni štrajk upozorenja.

Oni traže da Vlada ispoštuje svoju odluku iz 2007. godine. kojom je obećano da će plate pratiti rast životnih troškova.

Nekih 20 minuta nakon početka štajka upozorenja, gužve u čekaonici Opće bolnice u Sarajevu nije bilo, javila je reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Cijena potrošačke korpe

“Vidim da su i pacijenti shvatili to. Jutros koji su došli, svi su završeni, niko nije čekao i sada trenutno nikoga nema da čeka ispred”, kazao je dr. Ernedin Taslaman, iz Sindikata zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo (KS).

Sindikat traži poštivanje Granskog kolektivnog ugovora, koji je 2007. potpisan s Vladom Federacije BiH, a kojim se garantiralo povećanje primanja u skladu s povećanjem troškova života. No ugovor se ne poštuje.

“Cijena potrošačke korpe 2007. godine je iznosila 527 maraka (270 eura), a cijena potrošačke korpe danas iznosi negdje oko 1.820 maraka (933 eura) – onda možete misliti u kojem se položaju nalazi radnik zaposlen u zdravstvu”, rekao je Abud Sarić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS-a.

Kantonalnim vladama koje su zadužene za isplatu primanja upućen je poziv za dijalog.

Rok do 15. januara

„Kantonalne vlade su ignorirale naše kantonalne predstavnike, nisu htjeli da pričaju, da nađu konstruktivan prijedlog i da do sada riješe problem“, kazao je Sarić.

Sindikat će čekati do 15 januara da kantonalne vlade pronađu način da se ispoštuju zakonska prava radnika.

„Ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, zdravstveni radnici najavljuju tužbe i mogućnost stupanja u generalni štrajk“, javila je Kurić.

Izvor: Al Jazeera