Oglasi

Štrajk upozorenja većine ljekara u Srbiji

Medicinari traže ukidanje poreza na plate veće od 550 eura i ukidanje zabrane upošljavanja novih doktora naredne dvije godine.

Ljekari u više od dvije trećine zdravstvenih ustanova u Srbiji održali su u ponedjeljak štrajk upozorenja i tražili ukidanje solidarnog poreza na plate veće od 550 eura, kao i ukidanje zabrane zapošljavanja novih ljekara u sljedeće dvije godine.

U Kliničkom centru Niš protestirali su u krugu bolnice, dok su u ostalim gradovima Srbije ostali na svojim radnim mjestima i primali samo hitne slučajeve.

Članovi Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije, koji broji blizu 12.000 ljudi, proširili su demonstracije na cijeli dan.

Razgovori koje su prošle sedmice imali u Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu finansija nisu dali rezultate.

Ljekari se, na prvom mjestu, protive takozvanom solidarnom porezu, koji pogađa blizu 17.000 specijalista u Srbiji, čija plata prelazi 550 eura.

Poruka mladima

Dragan Cvetić iz Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije smatra kako je to "selektivno, to nije solidarno".

"Oporezuju se, odnosno, smanjuju se plate najboljima, najvrednijima, najiskusnijim lekarima. Šalje se poruka njima da odlaze iz ove zemlje. Zabranjuje se zapošljavanje u naredne dve godine. I to je jedna od mera protiv kojih se bunimo", kaže on.

Na pitanje koja je poruka mladim ljekarima koji su jučer diplomirali, a ima ih nekoliko hiljada bez posla, kratko je odgovorio:

"Poruka je - idite."

Izvor: Al Jazeera i agencije