Štrajk u svim školama u Hrvatskoj

Škola, Učionica
Štrajk u osnovnim i srednjim školama trajao je 36 dana (EPA)

Sindikati prosvjetnih radnika objavili su u ponedjeljak da u cijeloj Hrvatskoj štrajka 93 posto djelatnika osnovnih i 89 posto srednjih škola, a u utorak će sa cirkularnim štrajkom nastaviti škole u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjih školama Hrvatske Branimir Mihalinec najavio je na konferenciji za novinare da se u utorak nastavlja štrajk u osnovnim i srednjim školama u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Prema dosad prikupljenim podacima o odazivu na današnji štrajk, u osnovnim školama štrajka 93,42 posto, a u srednjim školama 89,01 posto zaposlenih, prenosi Hina.

Sindikati: Odličan odaziv

Ciklus cirkularnog štrajka, u kojem se izmjenjuju županije u kojima se organizira štrajk, trajat će do 1. studenog, najavio je Mihalinec ne otkrivši što će sindikati poduzeti nakon toga.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem ocijenila je odličan odaziv na štrajk, koji je ušao u dvanaesti dan, kao očekivani odgovor na poteze i poruke Vlade.

Sindikati i dalje stoje pri zahtjevu za povećanjem koeficijenta složenosti poslova na 1,406, ističući da bi i uz najavljeno povećanje osnovice plaće svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto, što je najavio premijer Andrej Plenković, prosvjetni radnici i dalje zaostajali za drugim javnim službenicima.

Čelnici dvaju najvećih sindikata u obrazovanju Hrvatskoj, koji još nisu dobili poziv iz Vlade na nastavak pregovora, najavili su prošlog tjedna za ponedjeljak nastavak štrajka prosvjetnih radnika, a štrajkati će, rekli su, sve osnovne i srednje škole.

“Vjerujemo da će socijalnog dijaloga biti, za sada ga nema, nikakav poziv za sastanak nije došao, što znači da u ponedjeljak štrajk ide frontalno u cijeloj Hrvatskoj”, poručio je prošlog tjedna predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, kako je prenijela Hina.

Sindikalni čelnici okupili su se ispred Muzeja prekinutih veza na zagrebačkom Gornjem Gradu, kako bi simbolično predstavili prekid odnosa između sindikata i Vlade.

“Za sada su sve veze između Vlade i sindikata u štrajku prekinute. Veze koje postoje između nas sada su samo u eteru – Vlada nam kroz medije poručuje svoje ideje, a mi njima odgovaramo istim putem”, kazao je Mihalinec, dodavši kako bi bilo pogubno za Hrvatsku da dva sindikata i Vlada postanu “eksponati u tom muzeju”.

Dalje prema cirkularnom modelu

Naglasio je kako su iz sindikalnih ureda već krenule prijave za svakodnevne prosvjede na Trgu sv. Marka, gdje se nalazi sjedište hrvatske Vlade. 

“To znači da u svakom trenutku svakoga dana možemo održati bilo koji oblik prosvjeda. Vlada može očekivati svaki tjedan ili svaki dan neko događanje ispred svojih vrata”, objasnio je Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je Vladi da sindikalni zahtjevi nisu usvojeni, stoga je jedini logični slijed nastavak štrajka.

“U ponedjeljak štrajkaju sve županije u Hrvatskoj, a dalje prema cirkularnom modelu”, najavila je Šprem.

Ustvrdila je također kako će pritisak na Vladu jačati iz dana u dan jer su sindikalni zahtjevi podjednaki, a jedinstvo i želja za borbom za dostojanstvo svih prosvjetnih radnika svakim su danom sve veći i veći.

Novinari su Šprem pitali očekuje li i dalje potporu roditelja, koji su prema nekim medijskim navodima zabrinuti zbog sve većih mogućih nadoknada nastave za vrijeme štrajka.

U četvrtak štrajk na fakultetima

“Do sada je bila velika podrška svih roditelja, zahvaljujem im na tome. I dalje nam je potrebna vaša podrška, i dalje su učitelji najpotplaćeniji u sustavu javnih službi, vaša podrška nam je izuzetno važna. Roditelji moraju shvatiti da učitelji imaju interes da svi u školama budu zadovoljni. Ako je učitelj podcijenjen, ne može biti motiviran”, odgovorila je.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama traže sastanak na kojem bi argumentirali zašto traže promjenu Uredbe o koeficijentima složenosti poslova, odnosno povećanje koeficijenata za većinu zaposlenih od 6,11 posto.

Pokušaj mirenja Vlade i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja u ponedjeljak ujutro je propao, a fakulteti u četvrtak kreću sa štrajkom.

Ministar rada Josip Aladrović kazao je nakon sastanka kako ono što su sindikati tražili Vladi nije prihvatljivo dok je sindikalist Igor Radeka ustvrdio kako im na sastanku “nije ponuđeno doslovno ništa”.

Traže otklanjanje razlike između radnih mjesta

“Ne možemo razgovarati o onome što se događalo na sastanku. Međutim, ono što su sindikati tražili nama nije prihvatljivo. Ovdje ne govorimo o kolektivnom pregovaranju, nego o jednostranom zahtjevu od strane sindikata na koji mi, s obzirom da smo razložili plan dizanja plaća u narednom razdoblju, ne možemo pristati i mirenje je završilo tako da nismo postigli dogovor”, ustvrdio je resorni ministar Aladrović.

Štrajk, najavio je Radeka nakon jutrošnjeg sastanka, počinje u četvrtak. “Svaki tjedan najmanje ćemo jedan dan biti u štrajku. Pozivamo nenastavno i nastavno osoblje, pozivamo sve zaposlene da se pridruže štrajku” rekao je Radeka koji je uvjeren da će cijeli sustav biti u štrajku.

Još prošlog tjedna sindikat je najavio za četvrtak jednodnevni štrajk.

Traže povećanje plaća dijelu članova s najnižim plaćama, a kako bi se otklonile razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi. 

Izvor: Agencije