Štrajk u Air Franceu, polovina letova otkazana

Prošle sedmice je Air France objavio kako će veći dio svojih evropskih operacija i poslova prebaciti na jefiniju firmu Transavia (EPA)

Piloti francuske aviokompanije Air France u ponedjeljak ujutro su stupili u jednosedmični štrajk, ljuti zbog činjenice da firma prebacuje poslove i operacije jeftinijim prijevoznicima kako bi se bolje nosila s konkurencijom, prenosi agencija AP.

Uprava Air France pozvala je putnike iz cijelog svijeta da promijene vrijeme putovanja ili ga otkažu, jer se procjenjuje da će ova kompanija u ponedjeljak moći realizirati svega 48 posto zakazanih letova.

“Poručujemo ljudima koji nisu primorani putovati da odgode svoj let”, kazala je šefica operacija Air Francea Catherine Jude u nedjelju.

Problemi francuske firme odjek su onih koje velike kompanije iz cijele Evrope imaju zbog sve jače konkurencije jeftinijih firmi i transportera iz država Zaljeva.

Prošle sedmice je Air France objavio kako će veći dio svojih evropskih operacija i poslova prebaciti na jefiniju firmu Transavia.

Teške posljedice

Sindikat pilota Air Francea pozvao je na jednosedmični štrajk od ponedjeljka kako bi dobili bolje uvjete u sklopu planova firme.

Kako navodi Bloomberg, ovo je jedan od štrajkova s najtežim posljedicama od 1998. godine, a štrajk će, prema procjenama, koštati Air France 20 miliona eura prihoda na dan.

Izvršni direktor Air France-KLM-a Alexandre de Juniac želi okončati decenije gubitaka, pa je na taj način Transavia, nekadašnji holandski charter servis, dobila poslove u Francuskoj zbog kojih će udvostručiti flotu.

Ovo sedmična akcija mogla bi imati najveći utjecaj na djelovanje Air Francea od osmodnevnog štrajka pilota prije 16 godina, kada je francuska Vlada otvorila mogućnost privatizacije.

Tada je oko 3.000 pilota štrajkalo, otkazano je 75 posto letova, što je za posljedicu, prema današnjim tarifama, imalo gubitak od 166 miliona dolara.

Izvor: Agencije