Oglasi

Štrajk radnika francuskog javnog sektora

Oko deset posto učitelja u francuskim državnim školama nije došlo na posao, ali sve su škole radile.
Sindikat CGT objavio je da je širom zemlje na ulice izašlo oko 150.000 ljudi, među kojima su neki zbog toga i obustavili radAFP/Getty

Deseci hiljada djelatnika u francuskom javnom sektoru u protestnim povorkama ulicama Pariza i drugih gradova tražili su više plate, prvi put se suprotstavivši mjerama predsjednika Francoisa Holandea za smanjenje budžetskog manjka od kako je preuzeo položaj u maju.

Pod pritiskom da sreže potrošnju i smanji dug koji je narastao zbog ekonomske krize, Vlada Hollandeovih socijalista odbila je odmrznuti plate u javnom sektoru koje je 2010. godine zamrznula vlada konzervativaca, na čelu s njegovim prethodnikom Nicolasom Sarkozyjem.

Sindikat CGT objavio je da je širom zemlje na ulice izašlo oko 150.000 ljudi, među kojima su neki zbog toga i obustavili rad.

"Ovo je prvi korak", rekao je glasnogovornik odjela za javne službe u CGT-u Baptiste Talbot novinarima.

Nepokolebljiva Lebranchu

Ministrica za javne usluge Marylise Lebranchu bila je nepokolebljiva, rekavši da je u interesu oko 5,2 miliona ljudi na platnom spisku države, koji, prema rezultatima anketa, imaju tendenciju da glasaju u većem broju od nacionalnog prosjeka, da pomognu u smanjenju potrošnje.

"Ako deficiti budu preveliki i izgubimo finansijsku nezavisnost, to će biti bolno i za zaposlene u javnom sektoru", kazala je ona, ponavljajući Vladin argument da Francuska, ukoliko ne riješi problem javnih finansija, riskira veće troškove pozajmljivanja na finansijskim tržištima.

Na plate u francuskom državnom sektoru 2013. godine bi trebalo biti potrošeno ukupno 80,6 milijardi eura u godini kada Vlada pokušava smanjiti deficit sa 4,5 na tri posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Oko deset posto učitelja u državnim školama nije došlo na posao, ali sve su škole radile, objavilo je francusko Ministarstvo obrazovanja.

Vlada tvrdi da je u štrajku učestvovao relativno mali broj zaposlenih, manje od sedam posto. Taj procent je bio nešto veći među zaposlenima u državnim bolnicama i školama.

Izvor: Agencije