Štrajk pilota u SAS-u: Više od 1.200 letova otkazano

U ponedjeljak će biti otkazano 667 letova i 546 u utorak, navela je kompanija u saopćenju (EPA)

Aviokompanija Scandinavian Airlines SAS objavila je u nedjelju kako je otkazano 1.213 letova planiranih za ponedjeljak i utorak, što će pogoditi dodatnih 110.000 putnika jer se nastavlja štrajk pilota koji nisu zadovoljni radnim uvjetima.

Ukupno je 280.000 putnika od petka pogođeno prekidom pregovora između partnera. U ponedjeljak će biti otkazano 667 letova i 546 u utorak, navela je kompanija u saopćenju.

Tim štrajkom više od 1.400 pilota u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj zahvaćena je većina unutrašnjih letova, kao i evropskih i međukontinentalnih kompanije SAS.

Predsjednik sindikata pilota Rawaz Nermany je rekao kako trenutno strane ne pregovaraju i dodao za švedsku agenciju TT da SAS treba pokazati želju za pregovore.

Ovo udruženje koje je pokrenulo štrajk je istaklo kako nakon nekoliko mjeseci pregovora nije pronađeno rješenje za probleme „pogoršanja radnih uvjeta, nepredvidivih rasporeda i nesigurnosti zaposlenja“ za pilote.

Švedska konfederacija saobraćajnih kompanija je navela kako ne može prihvatiti povećanje plata od 13 posto koliko traže piloti, obzirom na već visoke plaće od 93.000 kruna ili 8.766 eura mjesečno.

Promjenjivo radno vrijeme

Švedsko udruženje, koju u zahtjevima podržavaju danski i norveški sindikat pilota, preciziralo je kako je glavni zahtjev pilota promjenjivo radno vrijeme, a ne plate.

SAS je posljednjih godina pokrenuo nekoliko programa štednje kako bi poboljšao svoju profitabilnost nakon što je 2012. zamalo bankrotirao.

Ako SAS popusti zahtjevima pilota uskoro će biti u deficitu i trebat će se boriti za preživljavanje, rekao je glavni analitičar danske banke Sydban Jacob Pedesen.

Ta banka je procijenila kako štrajk aviokompaniju košta između 60 i 80 miliona kruna dnevno.

U prvom tromjesečju 2019. firma je zabilježila veće gubitke zbog negativnih efekata kursa i povišenja cijena goriva. SAS ipak očekuje dobit na godišnjem nivou.

Izvor: Agencije