Štrajk glađu penzionisanih pripadnika OSBiH

Prijevremeno penzionisani pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) stupili su u generalni štrajk glađu u srijedu, nakon što Vijeće ministara nije postiglo dogovor da ih uvrsti u budžet za 2012. godinu.

Prema izmjenama zakona, koje je Parlament BiH usvojio uoči prošlih parlamentarnih izbora, vojnici koji su do 23. decembra 1995. najmanje dvije godine učestvovali u ratu, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, mogu otići u prijevremenu starosnu penziju.

To pravo im do danas nije ostvareno, pa bivši pripadnici Armije BiH, Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno pred institucijama BiH traže svoja prava.

Za isplatu njihovih penzija za 2010., 2011. i 2012. godinu, potrebno je oko 15 miliona eura.

Zakonska obaveza

Vojnici su zbog neispunjenja zahtjeva stupili u štrajk glađu.

„Danas smo stupili u 16 sati u štrajk glađu. Istrajat ćemo do kraja, dok nas ne uvrste u budžet sa našim sredstvima“, izjavio je Slavenko Dodik, predstavnik otpuštenih pripadnika HVO-a.

Predstavnik otpuštenih pripadnika VRS-a Rade Đeletović ističe kako je rečeno da nacrt budžeta još nije usvojen.

„Znači, ima prostora da se razmisli malo, jer taj se budžet donosi na osnovu zakonskih obaveza. Mi smo jedna od zakonskih obaveza i na to imamo pravo“, ističe Đeletović.

Izvor: Al Jazeera