Strah u Iranu da će novac njihovih hadžija završiti u ratu u Jemenu

Očekuje se da će ove godine na hadž otići gotovo 90.000 Iranaca (Al Jazeera)

Iranci se plaše da će Kraljevina Saudijska Arabija upotrijebiti zaradu od hadža u ratu kojeg vodi u Jemenu, navodi britanski portal The Middle East Eye (MEE) koji prati dešavanja na Bliskom istoku.

Portal navodi kako je osjećaj ljutnje toliko jak da je ostvario uspjeh u gotovo nemogućem poduhvatu: ujediniti mišljenje tradicionalnih rivalskih blokova, tvrdolinijaša i reformista, kada se radi o pitanju odlaska na hadž, što je svake sezone kamen spoticanja sa saudijskim vlastima.   

MEE navodi da se pri organizacija hadža svake godine nailazi na brojne komplikacije, poput sređivanja papirologije, osiguravanja hadžija u Mekki i Medini, čuvanja njihove imovine, pogotovo što se većina hadžija nalazi u starijoj životnoj dobi.

Kada je riječ o ovogodišnjim hadžijama, navodi ovaj britanski portal, pojavljuje se još jedan faktor koji dodatno usložnjava stvari: iranska vlada planira ponuditi subvenciju od 200 dolara svakom hodočasniku, čiji je broj ove godine procijenjen na gotovo 90.000.   

Kritičari kažu da će novac koji je država obezbijedila na koncu završiti u ratu kojeg Rijad vodi protiv Husa u Jemenu, grupe koja ima podršku Irana. 

Građane Irana je ove godine uznemirilo to što je vlada ponudila dolare po cijeni od 39.000 iranskih rijala, iako cijena dolara na sekundarnom deviznom tržištu iznosi gotovo 85.000 iranskih rijala.  

Iranci smatraju da subvencija dolazi na račun sposobnosti države da pronađe rješenje u kontekstu problema sa kojima se suočava ekonomija ove države, naročito nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz nuklearnog sporazuma u maju.   

‘Napad na sirotinju’

Kritičari iranskog plana kažu da su muslimani obavezni obaviti hadž jednom u životu pod uvjetom da su u mogućnosti to učiniti u materijalnom i fizičkom smislu.

MEE prenosi riječi jednog srditog Iranca koji je objavio na društvenim mrežama kako je trošenje novca u Saudijskoj Arabiji napad na sirotinju.  

Drugi je podsjetio da Saudijska Arabija vrši pritisak da se Iranu uvedu međunarodne sankcije.

Ovaj britanski portal ističe kako su zahtjevi jednog zvaničnika iz Tunisa upućeni uniji imama ove države da izdaju proglas o bojkotu ovogodišnjeg hadža zbog rata u Jemenu dotakli osjetljivu žicu u Iranu. Informativni sajt Entekhab objavio je 2. jula: ”Barem učite od Tunisa koji ne želi da Jemen bude još više razoren”.

Zastupnik u parlamentu Ahmad Amirabadi Farahani, član ultrakonzervativne stranke Front tolerancije, ranije je izjavio kako ne priliči da se daju subvencije za hadž u vrijeme kada nema subvencija za kupovinu lijekova.”

Međutim, među pristalicama hadža su i istaknute ličnosti u Iranu, uključujući i ajatolaha Alija Khameneija koji je 16. jula rekao da se uskraćivanjem odlaska u Mekku hodočasnicima onemogućava da obave hadž i da se približe Bogu.

Ali Ghazi-Askar, predstavnik vrhovnog vođe za pitanja hadža, ranije je izjavio da se hodočašće ne treba odlagati ili zaustaviti.

Dodao je kako se niko nije žalio zbog toga što je 750.000 Iranaca ove godine otputovalo u Tursku, a kada je riječ o 85.000 hadžija, pojedini ljudi izražavaju svoj protest.

Izvor: Agencije