Oglasi

Strah od potresa ne smeta kandidaturi Tokija

Stadion, koji liči na leteći tanjir, imat će pomični krov (prvi na glavnom olimpijskom stadionu) i pokretna sjedišta.
Kompjuterski prikaz mogućeg izgleda Nacionalnog stadiona nakon renoviranjaReuters

Strahovi da bi se veliki zemljotres mogao desiti tokom Olimpijskih igara 2020. godine neće utjecati na šanse japanske prijestolnice o mogućem dobijanju organizacije ovog takmičenja, kazao je šef tokijske delegacije u utorak.

Tokio je „na prstima“ ušao u ovu utrku, nakon što je poražen u onoj za organizaciju Ljetnih Olimpijskih igara 2016. godine (organizaciju dobio brazilski Rio de Janeiro) i dok se Japan oporavlja od smrtonosnog cunamija i nuklearne krize koja je uslijedila 2011. godine.

„Ne možete predviđati sa velikom sigurnošću gdje će se javiti potres. Oni se, potencijalno, mogu desiti u bilo kojoj državi. Reakcija na zemljotres je najvažnija stvar, kao i spremnost nacije za slučaj takve nepogode“, rekao je predsjednik tokijske delegacije Tsunekazu Takeda.

Glavni grad Japana, koji je bio domaćin prvog OI-ja u Aziji 1964. godine, favorit je prema britanskoj kladionici William Hill (4/6) u odnosu na rivale Istanbul (5/2) i Madrid (3/1).

Uprkos ekonomskoj snazi Tokija i jakoj infrastrukturi, Takeda se našao na udaru novinarskih pitanja o mogućem snažnom zemljotresu.

Stroge procedure

Potres od 9 stepeni u martu 2011. godine izazvao je cunami talase visoke i do 40 metara, a tada je više od 15.000 osoba poginulo na sjeveroistoku Japana. Također, došlo je i do kvara na nuklearnoj elektrani sjeverno od Tokija.

„Procedure u Japanu, kada je riječ o arhitekturi i nesrećama, veoma su stroge. U katastrofi iz 2011. godine nije bilo žrtava u Tokiju. Zgrade nisu imale veća oštećenja i istakli smo Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) da zdanja u Tokiju mogu izdržati potrese“, kazao je Takeda.

„Gradske vlasti, također, rade na tome da sportske zgrade budu dodatno otporne na potrese i bit će takve sigurno za sedam godina“, dodao je, a njegov grad je otkrio hrabar plan za Igre 2020. godine na obali mora.

U ponedjeljak su sva tri grada-kandidata, Madrid treći put, a Istanbul peti put zaredom, predali svoje kandidature u sjedištu MOK-a u Lozani (Švicarska).

„Tokio je jedan od gradova koji najviše gleda u budućnost. Postavlja globalne trendove u svemu, od tehnologije do mode. Mnoga od borilišta već postoje, kao i većina infrastrukture za Igre. Budžet od 4,5 milijardi dolara je u banci kako bi se Igre održale u glavnom gradu budućnosti“, smatra šef OK-a Japana Takeda.

Odluka u Argentini

Najsjajniji dio tokijske brošure od OI 2020. je novo, svemirsko lice Nacionalnog stadiona, glavnog borilišta iz Igara 1964. godine, koji je bio simbol oporavka Japana od poraza u Drugom svjetskom ratu.

Stadion od 80.000 mjesta, koji liči na leteći tanjir, imat će pomični krov (prvi na glavnom olimpijskom stadionu) i pokretna sjedišta.

„Koristit ćemo stadion iz 1964. i unaprijedit ga za 2020“, kaže Takeda.

„Postojat će još 50 godina, što znači ukupno 100 godina. Naslijeđe narednih generacija nam je veoma bitno.“

Međunarodni olimpijski komitet će odluku o domaćinu OI 2020. donijeti 7. septembra u Buenos Airesu.

Izvor: Agencije