Strah od nasilja, pred izbore na ulicama i komandosi

Uoči lokalnih izbora u Albaniji pojačane su sigurnosne mjere na svim biralištima, a policija, naoružana dugim cijevima, osiguravala je dostavljanje glasačkih listića i kutija.

Premijer Edi Rama pozvao je sve Albance da glasaju, čime bi, kaže, podržali nastavak eurointegracija i reformu pravosuđa.

No, opozicija bojkotira lokalne izbore i najavljuje da će blokirati izborni proces.

U međuvremenu, predsjednik Albanije Ilir Meta potpisao je dekret o odgodi lokalnih izbora za 13. oktobar, što podržava i opozicijska Demokratska stranka. Rama je to odbio.  

Strah od nasilja

Albanski mediji upozoravaju na mogućnost da glasanje obilježi nasilje.

Prema njihovim tvrdnjama, Flamur Noka, zastupnik Parlamenta Albanije iz Demokratske stranke, rekao je da postoji opasnost da pojedinci obučeni u policijske uniforme isprovociraju probleme i nasilje.

U međuvremenu, pripadnici albanske vojne jedinice „komandosi“ od jutros brinu o sigurnosti stranih ambasada u Tirani, navodi Tanjug.

Riječ je o povećanim sigurnosnim mjerama albanskog MUP-a uoči sutrašnjih lokalnih izbora u toj zemlji, a u skladu sa zahtjevom Ministarstva pravde Albanije. 

Albanski komandosi su zaduženi za sigurnost 84 važna objekata i oni će zamijeniti oko 300 policajaca koji u uobičajenim okolnostima osiguravaju te objekte. 

Spremno 5.000 pripadnika specijalne policije

„Ukupno 7.779 policajaca će biti angažovano na lokalnim izborima u Albaniji. Oni će imati na raspolaganju vozila, kao i adekvatnu opremu za komunikaciju. Njima će pomagati 1.450 pripadnika drugih policijskih sektora, kao i pripadnici granične policije“, izjavio je direktor albanskog Biroa za javnu sigurnost Albert Dervishaj. 

Istovremeno oko 5.000 pripadnika specijalne jedinice za brze intervencije bit će u pripravnosti. 

Lokalni izbori održavaju se sutra, nakon što ih je prije tri sedmice odgodio albanski predsjednik Ilir Meta, i to zbog neučestvovanja opozicije, ali i straha od građanskih sukoba.

Međutim, premijer Edi Rama je odluku predsjednika nazvao neustavnom i poručio da će izbori biti održani u zakazanom terminu.

Ramina odluka naišla je na podršku SAD-a i Evropske unije.

Izvor: Al Jazeera i agencije