Strah od nasilja na skupu pristalica držanja oružja u Richmondu

Američka savezna država Virginia pod visokim je mjerama opreza zbog najavljenog skupa pristalica držanja oružja za koji stručnjaci i politički čelnici upozoravaju da bi mogao postati nasilan.

Skup, koji organizatori opisuju kao mirno okupljanje osoba koje lobiraju za zaštitu Drugog amandmana na američki Ustava, vjerovatno će privući veći broj pripadnika paravojnih grupa u Richmond, prijestonicu Virginije, navodi se na društvenim mrežama i u saopćenjima grupa.

“Dobili smo pouzdane podatke naših snaga sigurnosti o prijetnjama da će doći do nasilja na planiranom skupu u ponedjeljak, 20. januara. Ovo uključuje ekstremističku retoriku sličnu onoj koja je viđena prije većih incidenata, kao što je onaj u Charlottesvilleu 2017”, naveo je demokratski guverner Virginije Ralph Northam. Podsjetio je na 2017. godinu, kad je neonacist automobilom nasrnuo na grupu antirasističkih demonstranata i ubio Heather Heyer (32).

Northam je zbog prijetnji proglasio vanredno stanje u glavnom gradu Virginije i zabranio nošenje svake vrste oružja od petka do utorka.

Drugi amandman

“Lobby day” godišnji je skup na koji dolaze grupe koje se zalažu za držanje oružja kako bi lobirale u Virginiji. Ovogodišnji skup podržao je predsjednik SAD-a Donald Trump, a sve se događa u vrijeme kada državne vlasti iz Demokratske stranke žele uvesti nove kontrole oružja.

Te mjere uključuju ograničenja na kupovinu ručnog oružja, provjeru porijekla transfera oružja i dozvolu lokalnim vlastima da zabrane oružje u parkovima i na drugim javnim mjestima.

“Zakoni za koje se zalažemo trebaju spriječiti da oružje padne u opasne ruke. To je vrlo jednostavno. Oni su u skladu s Ustavom i poštuju Drugi amandman”, navodi Northam.

No, iz Republikanske stranke i organizacija koje podržavaju držanje oružja navode da mjere utječu na pravo nošenja oružja.

“Vaš Drugi amandman na jakom je udaru u velikoj državi Virginiji”, objavio je Trump na Twitteru prošle sedmice.

Izvor: Al Jazeera