Strah od masovnog izbjeljivanja korala

Vodeći pomorski biolozi upozoravaju da bi ove godine moglo doći do masovnog izbjeljivanja korala, pojave izazvane slabom cirkulacijom i zagrijavanjem vode. Bez korala grebeni i pomorski ekosistemi ne mogu preživjeti.

Reporter Al Jazeere Steve Chao posjetio je Indoneziju, područje koje je dio “koralnog trougla”, gdje je jedan od najvažnijih svjetskih koralnih grebena pred nestankom.

Već decenijama, fascinantni podvodni pejzaž Indonezije zaokuplja Marthena Wellyja, pomorskog biologa i ekologa, koji pokušava zaštititi ovu bioraznoliku regiju.

To je dom 75 posto poznatih vrsta korala, oko 3.000 različitih vrsta ribe i brojnih drugih jedinstvenih pomorskih životinja i biljaka.

Dodatno zagrijavanje

“Za riblje vrste je koraljni greben, zapravo, dom. Mjesto na kojem se  razmnožavaju i hrane. Za njih je ono što je za nas utočište u pustinji”, kaže Welly.

Ali, zbog klimatskih promjena, okeani se zagrijavaju, uzrokujući masovno izbjeljivanje i izumiranje korala širom planete.

Welly strahuje da će ovogodišnji El Nino, koliko god slab bio, dodatno zagrijati okeane i ubrzati nestanak grebena.

“Ako koralni greben nestane, nestat će i riba iz tog područja”, kaže Welly.

Koralima prijete i druge opasnosti. Angelique Batuna, vlasnica ronilačkog centra, bori se protiv rudnika željeza otvorenog u blizini ranije netaknutih koralnih sprudova.

Prošlogodišnji protesti stanovništva postali su nasilni, ali rudnik štite lokalni zvaničnici.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera