Strah od korona virusa: Političari u Tanzaniji se pozdravljaju nogama

Političari su nogama simulirali uobičajeno rukovanje (Anadolija)

Korona virus je ostavio traga u brojnim sferama života u mnogim zemljama, pa tako i na sam način pozdravljanja među ljudima,

Predsjednik Tanzanije John Magufuli je tokom susreta u Zanzibaru opozicionog političara u toj zemlji Maalima Seifa Sharifa Hamada pozdravio tako što su nogama simulirali uobičajeno rukovanje, kako bi izbjegli moguću zarazu korona virusom, prenosi Anadolija.

Ljudi su i u drugim zemljama počeli s novim načinima pozdravljanja, bez dosadašnjeg rukovanja, kako bi umanjili rizik od zaraze korona virusom i spriječili njegovo širenje.

Jedan od primjera je i slučaj njemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Seehofera, koji se nije rukovao s kancelarkom Angelom Merkel zbog epidemije.

Naklon umjesto rukovanja

Merkel je u ponedjeljak stigla na samit integracija i nije se rukovala s prisutnim.

Međutim, do nje je sjedio ministar Seehofer, kojem je pružila ruku.

Njemački ministar je odbio rukovanje uz riječi: “Ne, ne…”

Njemačka kancelarka se samo nasmijala na to i rekla da razumije.

Povjerenica savezne vlade za integraciju Annette Widmann-Mauz pozdravila je Seehofera blagim naklonom.

Kancelarka Merkel i ministar Seehofer [EPA]

Ministar Seehofer je prošle sedmice odlučio da se zbog korona virusa ne rukuje ni s kim.

Korona virus je pokrenuo globalni alarm, uključujući Kinu kao epicentar širenja, od korona virusa je preminulo 2.945 ljudi, a zaraženo je više od 80.000.

Osim Kine, zaraza korona virusom zabilježena je u najmanje 73 države, s više od 10.000 oboljelih od bolesti koju uzrokuje virus.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja je ranije proglasila međunarodni zdravstveni alarm, podigla je nivo opasnosti od korona virusa sa visok na veoma visok.

Izvor: Agencije