Strache: Vodim austrijsku politiku, ne mogu srbijansku

Strache: 'Na kraju dijaloga Srbije i Kosova potrebno je rješenje dvije strane' (EPA)

“Ne smije se dogoditi da budu zapostavljeni interesi Srbije, ali ja ne mogu voditi srbijansku nego austrijsku politiku”, izjavio je austrijski vicekancelar i čelnik Slobodarske partije Austrije (FPO) Heinz-Christian Strache nakon glasanja o članstvu Kosova u Interpolu.

Austrija je podržala prijem Kosova u Interpol zahvaljujući podršci Stracheovog FPO-a iako je on, kako navodi Tanjug, nekoliko sedmica uoči odlučivanja u Interpolu ministru vanjskih poslova Srbije Ivici Dačiću obećao suprotno.

“Austrija je priznala Kosovo 2008, kada su vladu činile Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP). Mi, ‘slobodarci’, uvijek smo imali kritički stav i prema priznavanju nezavisnosti i prema članstvu Kosova u Interpolu. Međutim, u Vladi smo morali donijeti odluku na osnovu mišljenja eksperata. U tome je odlučujući bio stav kancelara [Sebastian Kurz], a zatim i Ministarstva unutrašnjih poslova, koji smatraju da je članstvo Kosova u Interpolu važno u borbi protiv prekograničnog kriminala”, rekao je Strache uoči glasanja.

Srbi na Kosovu da se više uključe

Vlada Austrije, ističe, uvijek mora šire sagledavati stvari.

“Razumijem poziciju Srbije, ali je neophodno, na osnovu ekspertize, koja se zasniva na činjenicama, donijeti procjenu. Odluke se moraju donositi u zavisnosti od slučaja. Tako, naprimjer, kad je riječ o vojsci Kosova, to odbijam, a kad bude riječ o članstvu u UNESCO-u, stvar treba procijeniti jer postoje otvorena pitanja i opravdana kritika kada se imaju u vidu razaranja i paljenja srpskih crkava i manastira. Moralo bi se procijeniti koliko je rađeno na njihovoj obnovi. Bilo je nekog napretka, ali ne 100 posto”, kaže Strache.

Dodaje da se i pitanje vizne liberalizacije mora neutralno pratiti, posebno s pozicije predsjedavajućeg Evropske unije, i na kraju se mora donijeti odluka zasnovana na činjeničnom stanju.

Upitan bi li prijem Kosova u Interpol otvorio mogućnost za pritisak i ucjenjivanje Srbije da odustane od insistiranja na kompromisnom rješenju, odgovorio je da je to nezamislivo i da bi cijeli sistem dovelo do apsurda.

“Nedavno sam primio potpredsjednika Vlade Kosova Dalibora Jevtića kako bih razgovarao s političkim predstavnikom Srba na Kosovu. Srbi s Kosova morali bi se više uključiti u potragu za rješenjem. Trebalo bi saslušati njihove potrebe. Životni uvjeti svima morali bi biti poboljšani, pa tako i srpskoj manjini. Važno je osigurati ekonomski razvoj i nastavak dijaloga između Srbije i Kosova. Austrija bi, kao predsjedavajuća EU-a i neutralna zemlja, trebala pomoći da posredovanje napreduje. Jevtić mi je rekao za probleme u vezi s Briselskim sporazumom i aktuelno pitanje povećanja taksi – to je mjera protivna sporazumu. To su stvari koje želim razmotriti s premijerom Kosova [Ramush Haradinaj]. Kad sporazum bude zaključen, obje strane moraju ga se pridržavati”, rekao je Strache.

Samo dijalog osigurava mir

Dodao je da to važi za sporazum CEFTA i odluku Kosova da uvede takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i za zajednicu srpskih općina.

Smatra, kako je naveo, da je na kraju dijaloga potrebno rješenje dvije strane, “pa, ako treba, moguća je i promjena granica”.

“To bismo podržali ako bismo time došli do sveobuhvatnog paketa rješenja, koji bi vodio ka međusobnom prihvatanju, i tako bi se omogućilo pristupanje EU-u. Mi iz EU-a jasno kažemo da se kroz dijalog mora postići dogovor. Nećemo prihvatiti nijednu članicu koja ima neriješene konflikte”, kazao je Strache.

Prema njegovim riječima, to se mora posmatrati u sveobuhvatnom kontekstu jer su mir i stabilnost u interesu svih naroda, “a to samo dijalog može osigurati”.

Na pitanje ima li inicijativa za korekciju granica ili razmjenu teritorija i dalje šansu, imajući u vidu da je Njemačka bila protiv, kaže da je uvjeren da ima ako se obje strane dogovore.

“Ako se obje strane dogovore, nema razloga da se to minira. Ako to rješava ‘Gordijev čvor’, onda mora svakome biti u interesu, a posebno Njemačkoj, da podrži nešto što bi donijelo održivi mir i stabilnost u regiji. Miniranje dogovorenog rješenja ugrozilo bi taj mir i stabilnost. Zato mislim da bi takvo nešto bilo prihvaćeno, kao što je SAD najavio”, rekao je Strache.

Ekonomski razvoj najvažniji

Upitan je li mijenjao svoj stav da se rješenje kosovskog problema mora naći uz uvažavanje interesa Srba i je li to pozicija koju zastupa i Vlada Austrije, kaže da u Vladi nijedna stranka nema apsolutnu većinu, a da koalicijski sporazum zahtijeva od svih da se ponašaju državnički i štite interese Austrije.

“Kad je riječ o Srbiji, u mnogim područjima postoji veliko razumijevanje za srbijansku politiku, ali ne mogu samo voditi srbijansku politiku. Imam odgovornost za Austriju i moram raditi za svoju zemlju. S druge strane, ne smije se dogoditi da se ne usliši srbijanska strana i da budu zapostavljeni njeni interesi. O tome ćemo brinuti”, tvrdi on.

Izjavio je da je ekonomski razvoj na Balkanu izuzetno važan, a u tom smislu važno je da se primijene svi postignuti sporazumi, uključujući i onaj koji regulira carine i takse između Srbije i Kosova.

Izvor: Agencije