Strache se povlači iz politike do rasvjetljenja afere ‘Ibiza’

Strache se neće baviti politikom sve dok se ne rasvijetli afera zbog koje je napustio funkciju (Reuters)

Glavni akter afere “Ibiza”, doskorašnji vicekancelar i čelnik Slobodarske stranke Austrije (FPO) Heinz-Christian Strache preduhitrio je u utorak stranačke kolege i vjerovatnu odluku stranke da ga suspendira saopćenjem da zamrzava svoje članstvo.

Na konferenciji za novinare u Beču rekao je da stavlja u stanje mirovanja članstvo u FPO-u, kao i da se neće baviti politikom sve dok se ne rasvijetli afera zbog koje je morao otići s političkih funkcija, prenosi Tanjug.

Kazao je da to čini kako bi sačuvao jedinstvo FPO-a i spriječio podjelu stranke.

Prema najavi funkcionera te stranke, prijetila mu je suspenzija ili čak isključenje iz stranke, jer ga smatraju krivim za veliki gubitak na prijevremenim parlamentarnim izborima.

‘Ne treba unaprijed osuđivati’

“Kad je riječ o optužbama na moj račun, mogu samo ponoviti da one nisu ispravne i da ću učiniti sve da osiguram rasvjetljavanje. Treba sačekati rezultate te istrage, a ne unaprijed nekoga osuđivati”, rekao je Strache.

Pojasnio je da se neće baviti politikom dok se sve ne rasvijetli nego da će se posvetiti porodici, koju želi zaštititi od daljnjih napada.

Predsjedništvu FPO-a poželio je da iskreno analizira izborni rezultat i donese odluke za budućnost stranke, jer je važno da FPO ostane važan faktor za zemlju i građane.

Jedina kritika koju je uputio FPO-u jest da niko iz vrha nije razgovarao s njim.

Uoči konferencije za novinare kružile su brojne špekulacije o Stracheovoj daljnjoj sudbini, koje su ukazivale na mogućnost podjela u FPO-u i osnivanje nove stranke.

Tako se pred njegovo obraćanje na internetu pojavila i stranica “lista Strache”.

Izvor: Agencije