Stožer uputio otvoreno pismo Milanoviću

Zoran Milanović svojim istupima i politikom snažno provocira i produbljuje ionako velik i za hrvatsko društvo nemjerljivo važan problem, smatra Stožer (AFP)

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara uputio je u petak otvoreno pismo predsjedniku hrvatske Vlade Zoranu Milanoviću, u kojem ocjenjuje da su premijerove tvrdnje iznesene nedavno u javnosti neprimjerene, društveno izuzetno štetne i provocirajuće, te da svojim istupima vrijeđa dostojanstvo stradalih i svih građana koji Hrvatsku vole i poštuju kao svoju domovinu.

Zoran Milanović je ranije izjavio kako je za njega stavljanje ploča s dvojezičnim natpisima na državne institucije u Vukovaru “trijumf hrvatske volje i trijumf hrvatske države”, te naglasio kako se radi o poštivanju i primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a Vukovar nazvao mjestom u kojem se brani ugled Hrvatske.

Poručivši da je za njega “dolazak na državne institucije natpisa na jeziku naroda i narodnosti trijumf hrvatske volje i trijumf hrvatske države”, Milanović je ponovio i to da su natpisi na ćirilici “noćna mora svih protivnika hrvatske države”.

‘Noćna mora’

“Rekao sam, ako se netko borio protiv hrvatske države, tu ne mislim na ljude iz Stožera, nego na ljude koji su bili na drugoj strani, oni na kraju, u ovom krajnjem činu ove drame, imaju naziv Republike Hrvatske na ćirilici. To je noćna mora svih protivnika hrvatske države. To znači da je stvar gotova, nepovratno. Hrvatska je jača nego ikada”, ustvrdio je hrvatski premijer.

Prije toga je premijer Hrvatske kazao da su ploče na ćirlici i latinici na državne institucije postavljene zato što ustavni zakon kaže da gradovi i mjesta koja imaju više od trećine manjinskog stanovništva moraju uvesti dvojezičnost.

Tada je Milanović poručio kako je nedavno nasilno skidanje ploča neprihvatljivo, te kako demonstranti trebaju prihvatiti da je rat odavno završen.

“Predsjednik Vlade Republike Hrvatske svojim istupima ne vrijeđa samo dostojanstvo branitelja i stradalnika Vukovara, nego i dostojanstvo Hrvatskoga domovinskog i obrambenog rata i svih njegovih sudionika, kao i svih hrvatskih građana koji Hrvatsku vole i poštuju kao svoju Domovinu”, stoji u pismu.

‘Nasilna realizacija prava’

Iako ne navode na koje tačno medijske istupe premijera Zorana Milanovića misle, osim što se ističe da su nedavni, iz Stožera upozoravaju kako, iako je rat u Vukovaru formalno završio, nije postignut pravedan mir utemeljen na istini i kažnjavanju onih koji su počinili zločine, što je, ocjenjuju, jedini preduvjet stvarnog mira i zajedničkog života, a ne nasilna realizacija manjinskih prava, prenosi Hina.

“Ali to predsjednik Vlade Republike Hrvatske ne želi ili ne može razumjeti i prihvatiti. Jer, on nema empatije prema majkama koje su izgubile djecu, ne zanimaju ga žene koje su izgubile svoje muževe ili su bile silovane, potpuno je neosjetljiv prema djeci koja su izgubila svoje roditelje. On ne želi na razgovor primiti branitelje okupljene u Stožeru. On nije sudjelovao u ratu. Njemu je obrana Domovine bila daleko od očiju i još dalje od srca”, stoji, uz ostalo, u otvorenom pismu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Ojenjuje se, također, kako nema nikakve sumnje da svojim medijskim istupima, ali i politikom koju provodi, predsjednik Vlade “snažno provocira i produbljuje ionako velik i za hrvatsko društvo nemjerljivo važan problem”.

Izvor: Agencije