Stotinu smrtnih slučajeva u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH

Opterećenost je ogromna i pomoć je potrebna, navodi srbijanski epidemiolog Predrag Kon (EPA)

U Sjevernoj Makedoniji registrovano je 1.285 novih slučajeva korona virusa, što je novi najveći dnevni broj, a umrlo je još 14 osoba, saopćilo je večeras Ministarstvo zdravlja.

Novi broj zaraženih potvrdjen je sa 3.404 testiranja u prethodna 24 sata, najviše novih slučajeva je registrovano u Skoplju – 522, dok je među preminulima najmlađi imao 21 godinu. 

Od korona virusa u Sjevernoj Makedoniji umrlo je 1.110 osoba, ukupan broj dijagnostikovanih od početka epidemije je 38.782, a aktivnih slučajeva ima 14.661.

Institut za javno zdravlje registrovao je da je ozdravilo još 176 pacijenata, pa je broj izliječenih porastao na 23.011. Od početka pandemije u Sjevernoj Makedoniji je uradjeno 268.932 testova na prisustvo korona virusa.

Slovenija testirala hiljade građana

U Sloveniji su u posljednja 24 sata preminule 34 osobe od posledica infekcije korona virusom i to je najviše smrtnih slučajeva od početka epidemije do sad.

Od posljednjeg presjeka testirano je 6.340 građana, a pozitivno na korona virus je 1.612, prenosi agencija STA.

Hospitalizovano je 1.084 pacijenta, a na intenzivnoj njezi se leči 178 oboljelih, piše slovenačko Delo.

Ukupno je preminulo 500 ljudi, a zaraženo.

Popunjenost bolnica kritična

U posljednja 24 sata u Srbiji je devet osoba umrlo od posljedica zaraze korona virusom, pa je ukupan broj umrlih tokom epidemije povećan na 880, objavljeno je danas na internetskoj stranici covid19.rs., prenosi Beta.

Ova agencija dodaje kako je od petka do danas registrirano 2.677 slučajeva infekcije, dok su testirane 11.192 osobe. Na respiratorima je 77 pacijenata, a hospitalizovano je 2.415. U Srbiji je tokom epidemije zvanično potvrdjeno 60.635 slučajeva infekcije. Procenat smrtnosti je 1,45 posto.

Epidemiolog iz Srbije Predrag Kon je izjavio kako je popunjenost bolnica kritična, zbog čega je apelirao na Beograđane da pomognu zdravstvenim radnicima tako što će poštivati preporuke Kriznog štaba u vrijeme epidemije korona virusa.

“Opterećenost je ogromna i pomoć je potrebna… U situaciji smo kada će oboleli stanovnici Beograda morati da se eventualno upućuju na lečenje u bolnice po Srbiji. Izbegavajte gužve i mesta gde se možete zaraziti. Izbegavajte i smanjite kontakte”, napisao je on na Facebooku, prenosi Beta

Upozorio je da su vikendi dani kada dolazi do češćih kontakata i organiziranih zabava, što povećava šanse za zaražavanje.

Značajna popunjenost Arene

Da je teška situacija u srbijanskoj prijestolnici pokazuje podatak da se u beogradskoj Areni trenutno nalazi 360 pacijenata zaraženih korona virusom.

Taj prostor ima mogućnost za zbrinjavanje još 150 njih, rekao je načelnik te privremene COVID-bolnice, poptpukovnik Predrag Bogdanović.

Za beogradske medije je kazao da je do sada kroz tu bolnicu u protekle dvije sedmice prošlo 430 pacijenata, da je 20 njih otpušteno na kućno liječenje, a da je 50 osoba, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, prebačeno u druge zdravstvene centre.

“Poređenja radi, u odnosu na prošli put [kada je Arena bila COVID-bolnica], za dva meseca primili smo 440 bolesnika… Lakše pacijente smo morali da prebacimo na treću etažu, gde se nalazi tih 150 [slobodnih] mesta”, kaže Bogdanović i dodaje kako se u privremenoj bolnici u Areni dnevno obavi između 30 i 50 prijema novozaraženih.

Veliki broj preminulih u Hrvatskoj

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 2.399  novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 35 osoba, što je najviše u jednom danu od početka epidemije, objavio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 15.542, prenosi Hina.

Među njima je 1.330 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 64.704 osobe zaražene novim korona virusom, od kojih su 752 preminule.

Ukupno se oporavilo 48.410 osoba, od toga 2.389 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 31.642 osobe.

Do danas je ukupno testirano 550.229 osoba, od toga 8.624 u posljednja 24 sata.

Pozitivan Zoran Tegeltija

U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđeno više od 1.700 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U cijeloj BiH od petka je testirano nešto više od 4.300 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 1.132 osobe iz Federacije BiH te kod 609 iz Republike Srpske.

Prijavljen je i 31 smrtni slučaj što je blizu dnevnih brojki cijele sedmice u kojoj je došlo do naglog povećanja broja umrlih koji su bili na bolničkom liječenju a povrđeno je kako su zaraženi virusom SARS-CoV-2. Crni rekord dosegnut je u petak kada je prijavljeno 57 smtnih slučajeva.

Ukupni broj umrlih od početka epidenije u martu sada je blizu hiljadu i pol a broj potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih devet mjeseci sada je veći od 60 thiljada.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija pozitivno je testiran na COVID-19, prenosi Fena, pozivajući se na saopćenje iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tegeltija je u kućnoj izolaciji, njegovo zdravstveno stanje je stabilno i ima lakše simptome korona virusa.

Preko hiljadu hospitaliziranih

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u bh. entitetu Rеpublika Srpska, u pоsljеdnjа 24 sata tеstirаno je 1.285 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 609 оsоba, prenosi Anadolija.

“U pоsljеdnjа 24 čаsа Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a priјаvljеna su 23 smrtna slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа. Rаdi sе о 17 muškаrаcа i šеst žеnа srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi”, saopćeno je iz ovog instituta.

Dо sаdа је u RS-u pоtvrđеnо 21.717 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulе su 533 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus.

Ukupаn brој hоspitаliziranih u ovom dijelu Bosne i Hercegovine је 1.147.

Porodični klasteri

Nakon analize 956 uzoraka, prikupljenih u periodu od 3. do 6. novembra, a među kojima se nalaze i zaostali testovi iz Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo koji su obrađeni u privatnim laboratorijama, u ovom bh. kantonu je potvrđeno 487 novozaraženih osoba korona virusom, prenosi Anadolija.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 298 zaraženih osoba, odnosno 61,19 posto, i u samoizolaciji su odranije.

U isto vrijeme 217 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

Desio se i jedan smrtni ishod u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan korona virusom u KS-u povećan na 142.

Trenutno je u KS-u aktivan 4.931 slučaj zaraze korona virusom.

Crnogorske restrikcije

U Podgorici i na Cetinju od ponedjeljka će biti uveden policijski sat od 22:00 sata navečer do 5:00 sati ujutro, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, saopćeno je iz Institita za javno zdravlje.

U tim opštinama, ali i u Budvi i Ulcinju, od ponedjeljka se zatvaraju škole i ugostiteljski objekti, prenosi Beta.

Policijski sat se za sada ne odnosi na Budvu i Ulcinj.

U ta četiri grada se zabranjuju kućne posjete osobama koje nisu članovi istog domaćinstva.

U Crnoj Gori je, prema posljednjim podacima, 6.457 aktivnih slučajeva COVID-19.

Broj umrlih povezanih s infekcijom korona virusa je od početka godine 328, a od juna čak 319.

Posebne mjere na Kosovu

Na Kosovu je 12 osoba preminulo u posljednja 24 sata od posljedica COVID-19, a registriran je 491 novozaraženi korona virusom, prenosi agencija Anadolija.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopćio je da je od 1.137 novotestirana uzorka, 491 je bio pozitivan. Najviše novozaraženih je u općini Priština, 215 slučajeva.

Od februara do danas testirano je 104.976 osoba, od kojih je 23.425 bilo pozitivno, uz 744 smrtna slučaja. U posljednja 24 sata izliječeno je 66 osoba, dok je ukupan broj izlečenih do danas 16.047.

Od sinoć u 20 sati na snazi su nove mjere Vlade Kosova, nakon rekordnog broja zaraženih korona virusom protekle sedmice, kojima je do ponedeljka ujutro u pet sati zabranjen rad svih poslovnih subjekata.

Pravo da rade imaju samo pekare, apoteke, mali marketi, bezinske pumpe, kao i javne i privatne zdravstvene ustanove, proizvodnja, snabdjevanje i prodaja osnovnih roba, usluge povezane sa upravljanjem pandemijom COVID 19 kao što su osoblje Vlade, općinski sektor, zdravstvo, sigurnost i državna administracija.

Pored toga, ministar zdravlja Armend Zemaj donio je posebne odluke za općine Priština, Kosovo Polje, Gnjilane, Obilić, Đakovica, Podujevi i Štimlje, a koje su stavljene u karantin od petka u 20 do ponedeljka u 5 sati zbog velikog broja zaraženih.

Pet žrtava u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata potvrđeno 300 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je pet osoba, saopćio je Institut za javno zdravlje u Podgorici, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na CDM.

Od posljednjeg izvještaja testiran je 741 uzorak.

Najviše novozaraženih je u Podgorici, 120.

Trenutno je aktivno 6.502 slučaja.

Od početka godine u Crnoj Gori je registrovano 22.379 slučajeva korona virusa.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna iznosi 324, a od početka godine 333.

Izvor: Agencije