Oglasi

Stotinu godina od tragedije Titanica

Najveći putnički brod na svijetu potonuo je 14. aprila 1912. i odnio u smrt 1.514 osoba.

Titanic, najveći putnički brod na svijetu udario je u ledeni brijeg 14. aprila 1912. u 23:40 sati i potonuo za manje od tri sata, kasno noću. Tom prilikom poginulo je 1.514 osoba. 

Titanic je bio drugi od tri putnička broda za koje se vjerovalo da će dominirati prekookeanskim putničkim saobraćajem. Bio je vlasništvo kompanije White Star Line, a izgrađen je u brodogradilištu Harland & Wolff u Belfastu, Sjeverna Irska.

Gradnja je započela 1909. godine. Brod je porinut u more 31. maja 1911, bio je dugačak 269 a širok 28 metara, dok mu je nosivost bila blizu 56.000 tona.

Maksimalna brzina bila je do 25 čvorova, imao je 46.000 konjskih snaga. Kapetan Titanica bio je Edward John Smith, koji je prethodno putovao sjevernoatlantskim vodama 26 godina i poslije tog putovanja trebao je otići u penziju, nakon čak 46 godina službe.

Deseci Balkanaca

Na prvoj plovidbi, od Southamptona u Engleskoj do New Yorka, Titanic je usred Atlantika naletio na ledeni brijeg koji mu je oštetio trup. Od 2.223 putnika i članova posade spašeno je manje od trećine - 710.


Švicarski umjetnik Gerry Hofstetter kreirao
projekciju potonuća Titanica [EPA]

Podaci o više od 1.500 stradalih govore da je nekoliko desetaka njih bilo iz današnje Hrvatske, BiH i Slovenije. Među njima je i 19 pečalbara iz Like, najviše iz sela u okolini Gospića i Gračaca, čija su imena na spisku stradalih putnika u trećoj, sirotinjskoj, klasi broda.

Samo njih četvoro se uspjelo spasiti, a Nikola Lulić iz sela Konjsko Brdo u Lici, koji se tada iz rodnog kraja vraćao u SAD, umro je u Jugoslaviji sredinom šezdesetih godina.

Posebna zanimljivost vezana za naše krajeve, kad je Titanic u pitanju, jeste predanje koje postoji među karlovačkim vinarima, koje kaže da se, između ostalih, uz mnoga druga pića i vina iz najpoznatijih francuskih i italijanskih podruma, na vinskoj karti luksuzne klase broda nalazilo i dezertno vino Auspruh, pravljeno u Sremskim Karlovcima.

Posljednja preživjela putnica

Millvina Dean, posljednja preživjela putnica, koja je kao dvomjesečna beba spašena u čamcu, umrla je 2009. u Engleskoj u 97. godini.

Zbog divljih lovaca na potonule brodove vlasti SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Francuske dogovorile su se 2004. godine da će se ostaci Titanica čuvati netaknuti i tu su lokaciju zaštitili kao Muzej na otvorenom.

U Belfastu je 31. maja 2011. stotinu godina od porinuća broda obilježeno vjerskim službama i otvaranjem izložbe preko 500 predmeta sa broda.

Tematski centar

Na tom mjestu će uskoro biti otvorena turistička atrakcija - Titanic tematski centar. U glavnom gradu Sjeverne Irske predviđaju da će centar, u kojem su muzej i hala za vjenčanje i gala događanja, doprinijeti razvoju turizma.


Polazak Balmorala [AP]

Aprila 2012, kada se navršava stogodišnjica potonuća Titanica, prekookeanski putnički brod Balmoral, na kojem će biti i članovi porodica žrtava brodoloma, krenuo je na krstarenje istom rutom kojom je plovio legendarni parobrod.

Balmoral je isplovio iz Southamptona, na jugu Engleske, pa će pristati prvo u Cherbourg, na sjeverozapadu Francuske i Kobu na jugu Irske, saopćila je ranije kompanija Miles Morgan Travel.

U noći između 14. i 15. aprila, stići će i do mjesta na kojem je Titanic stotinu godina ranije udario u santu. U spomen na žrtve brodoloma bit će održana ceremonija, a brod će zatim nastaviti putovanje prema njujorškoj luci.

Blockbuster

O Titanicu je 1997. snimljen film, koji je iduće godine dobio čak 11 Oskara. Film se 27. marta ove godine pojavio u novom izdanju, konvertiran u 3D format. Film Titanic je zaradio blizu dvije milijarde dolara na svjetskim blagajnama.


Strojarnica na izložbi u Washingtonu [AFP/Getty Images]

Početkom aprila u Muzeju National Geographic otvorena je izložba pod nazivom Titanic: 100 godina opsesije.

Izložba će u Washingtonu trajati tri mjeseca, a u fokusu će biti rad Roberta Ballarda, jednog od vođa tima koji je otkrio olupinu ovog broda 1985. godine, i Jamesa Camerona, reditelja istoimenog filma.

Tokom aprila će brojne televizijske stanice emitirati specijalne programe, dokumentarce i priče o brodu, uključujući i dokumentarac televizije History o mapiranju ostataka olupine broda.

Mapiranje olupine

Američki stručnjaci kompletirali su nedavno mapu ostataka olupine broda, za koje se nadaju da će im pomoći da nađu nove dokaze o tome šta se zaista desilo u noći kada se prije stotinu godina brod nasukao na ledeni brijeg, potonuo na dno sjevernog Atlantika i postao legenda.

Mapiranje je počelo u ljeto 2010. godine, a ispitivanja su radili stručnjaci sa instituta iz Massachusettsa i Kalifornije. U poduhvatu je učestvovala i kablovska televizija History, koja će i emitirati emisiju o mapiranju i brodu na 100. godišnjicu potonuća Titanica.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.