Stotine uhapšenih u Indiji, policija zabranila okupljanja

Protivnici zakona tvrde da je on nastavak nacionalističke politike premijera Modija (EPA)

Indijska policija danas je uhapsila nekoliko stotina demonstranata u nekim od najvećih gradova Indije nakon što su prkosili zabranama okupljanja koje su vlasti uvele kako bi zaustavile masovne demonstracije protiv novog zakona o državljanstvu.

Protesti su bjesnili širom Indije uprkos zabranama, dok se povećava protivljenje novom zakonu koji omogućava državljanstvo nemuslimanskim izbjeglicama iz nekoliko susjednih zemalja, odakle bježe od progona, prenijela je agencija Beta.

Protivnici zakona tvrde da je on nastavak nacionalističke politike premijera Narendre Modija i da njegova vlada tako pokušava približiti Indiju hinduističkoj državi, zadajući veliki udarac dugotrajnoj posvećenosti Indije sekularnoj demokratiji.

‘Kršenje sekularnog ustava zemlje’

Kako bi ugušile proteste, vlasti su blokirale puteve, prekinule internet i telefonske komunikacije, čak i u dijelovima Delhija, i pooštrile ograničenja za demonstracije u saveznoj državi Assam, na sjeveroistoku Indije, gde su protesti prvo izbili prošle sedmice nakon što je parlament 11. decembra usvojio sporni zakon.

Novi zakon odnosi se na hinduiste, kršćane, sikhe, budiste, zoroastrijance i džainiste koji su u Indiji ilegalno, ali su izbjegli od progona u Bangladešu, Pakistanu ili Afganistanu, većinski muslimanskim zemljama.

Zakon se ne primjenjuje na pripadnike muslimanskih manjina, poput Rohinja, proganjanih iz susjednog Mijanmara.

Kritičari zakona navode da je to najnoviji pokušaj Modijeve nacionalističke vlade da marginalizira približno 200 miliona indijskih muslimana i kršenje sekularnog ustava zemlje.

Izvor: Agencije