Stotine slučajeva govora mržnje nakon Trumpove pobjede

Trump je ranije rekao da on ne podstiče te grupe, već da osuđuje takvo ponašanje (Arhiva)

Nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika, skoro 900 slučajeva govora mržnje i netolerancije prijavljeno je širom SAD-a, prenosi AFP pozivajući se na informacije lokalne nevladine organizacije.

Lokalna nevladina organizacije je navela da je bilo 867 slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja u prvih 10 dana nakon Trumpove pobjede.

“Mnogi napadači su uzvikivali Trumpovo ime, čime su stavili jasno do znanja da je ta mržnja proizašla zbog njegove pobjede”, navedeno je u izvještaju organizacije Pravni centar za južnjačko siromaštvo, koja prati američku desnicu.

Neki incidenti završili fizičkim obračunom

Navodi se da je većina incidenata bila verbalnog karaktera, mada je i bilo i nekoliko onih koji su se završili fizičkim obračunom.

Malo više od polovine prijavljenih slučajeva je bilo ili upereno protiv migranata ili Afroamerikanaca.

Incidenti su se dogodili u skoro svakoj državi SAD-a, a Kalifornija je imala najviše – 99 incidenata.

U srednjoj školi u Coloradu, latinoamerički učenici su vrijeđani, tako što su im govorili da bi Trump trebalo ne samo da sagradi zid, nego da bi svi Meksikanci trebalo da nose ogrlice sa elektrošokovima.

U Marylandu je na jednoj crkvi španskim napisano “Samo bijelci” i “Trump nacija”, dok je u Los Angelesu osvanuo grafit blizu autobuske stanice sa natpisom “Bez crnaca”.

Trump je ranije rekao da on ne podstiče te grupe, već da osuđuje takvo ponašanje.

Izvor: Agencije