Stotine se otrovale na poljima kanabisa

Albanija se smatra glavnom tranzitnom zonom za drogu i vodećim opskrbljivačem kanabisa u Europi (EPA)

Najmanje 700 ljudi, većinom žena, zatražilo je medicinsku pomoć zbog trovanja narkoticima u selu za koje se vjeruje da je najveći proizvođač marihuane na Balkanu, priopćili su albanski liječnici.

Svi pacijenti, za koje se vjeruje da su radnici na poljima kanabisa u selu Lazarat na jugu Albanije, imali su slične simptome i “ozbiljne smetnje od trovanja kanabisom”, rekao je liječnik Hisni Luka iz bolnice u obližnjem gradu Gjirokastra novinarima, prenosi Tanjug.

Među otrovanima i djeca

“Pacijenti, među kojima također ima tinejdžera i čak djece mlađe od 15 godina, imali su napade povraćanja, bolove u trbuhu, srčane tegobe i visok krvni tlak”, kazao je Luka.

Simptomi se dovode u vezu s njihovim radom na sadnji, branju, prešanju i pakiranju kanabisa, dodao je on.

Najmanje 40 posto radnika na poljima kanabisa u Lazaratu, selu s jakim osiguranjem udaljenom oko 240 kilometara od Tirane, čine tinejdžeri.

Vlasti navode da je Lazaret, koji se nalazi u blizini granice s Grčkom, najveći proizvođač kanabisa u Albaniji, čija se godišnja proizvodnja procenjuje na oko 900 tona droge u vrijednosti od 4,5 milijardi eura.

Selo čuvaju naoružane patrole

U kolovozu je policija privela najmanje 50 radnika koji su radili na poljima kanabisa, dok su dvije osobe ozlijeđene od zalutalih metaka koje su ispalili tragovci narkoticima pokušavajući spriječiti policiju da uđe u selo.

Selo Lazaret čuvaju naoružane patrole, navodi AFP.

Albanija se smatra glavnom tranzitnom zonom za drogu i vodećim opskrbljivačem kanabisa u Europi.

Prošle godine policija je zaplijenila više od 10 tona kanabisa namijenjenog europskom tržištu, prvenstveno Grčkoj i Italiji.

Izvor: Agencije