Stotine prijavile pedofiliju u britanskom nogometu

Dječak, Lopta, Nogomet
Priča o Bennellovim napadima prvi put se pojavila u javnosti prije 20 godina (AP)

Blizu 350 osoba prijavilo je vlastima pedofiliju u britanskom nogometu, priopćila je policija u četvrtak.

“Tijesno surađujemo s Engleskim nogometnim savezom kako bismo bili sigurni da se odgovor na ovaj velik i rastući broj žrtava (…) uspješno koordinira”, rekao je Simon Bailey, načelnik Britanske policije, dodajući da je broj od 350 žrtava “indikativan”.

Taj broj obuhvaća žrtve koje su se izravno obratile policiji i one koje su se javile putem telefonske linije za pomoć, koju je uvela organizacija za zaštitu mladeži, Nacionalno društvo za sprječavanje nasilja nad djecom.

“Nastavit ćemo poticati sve koji su kao djeca bili žrtve seksualnog nasilja da to prijave, bez obzira na to koliko je vremena prošlo od događaja”, dodao je Bailey, kako prenosi Hina.

Među žrtvama i reprezentativci

Otkad je Andy Woodward, bivši igrač malog kluba Crewe Alexandra, kome su danas 43 godine, otkrio u The Guardianu sredinom studenog da je bio žrtva pedofila, više od 20 igrača, među kojima su bivši engleski i sjevernoirski reprezentativci, istupilo je javno s priznanjem da ih je, dok su bili djeca, spolno zlostavljao trener ili menadžer.

Policija je započela nekoliko istraga, napose u Londonu, okolici Manchestera, Cambridgea, Birminghama, Liverpoola, Newcastlea, u Škotskoj i sjevernom Velsu.

Nogometni savez, koji je naručio istragu o svojoj ulozi, i engleski klubovi optuženi su da su desetljećima zatvarali oči, pa i prikrivali pedofiliju.

Izvor: Agencije