Stotine pod istragom zbog katalonskog referenduma

Španjolska, Policija
Tužitelji prijete hapšenjem svakog gradonačelnika koji se bude protivio odluci Ustavnog suda Španije (EPA)

Španjolsko državno tužiteljstvo pokrenulo je u srijedu krivičnu istragu protiv više od 700 načelnika i gradonačelnika Katalonije zbog suradnje u organiziranju referenduma o neovisnosti te španjolske regije, koji su španjolske vlasti zabranile kao neustavan i nezakonit.

Španjolski Ustavni sud suspendirao je katalonski referendum zakazan za 1. listopada.

Katalonska vladajuća koalicija planira organizirati referendum 1. listopada unatoč tome, a od 947 gradonačelnika u svojoj regiji zatražila je da osiguraju objekte za glasovanje, prenosi Tanjug agenciju AP.

Vrhovni tužitelj Jose Manuel Maza naložio je u srijedu regionalnim tužiteljima istragu protiv 712 gradonačelnika koji su ponudili općinske zgrade za održavanje referenduma, a regionalnoj policiji Katalonije da ih uhiti ako se odbiju odazvati da daju izjave.

Prijetnje hapšenjem

Španjolski tužitelji zaprijetili su da će uhititi svakog gradonačelnika koji se ne podredi odluci Ustavnog suda.

Katalonski pokret za neovisnost je zatražio od 948 bogatih gradonačelnika u ovoj regiji da pomognu u organizaciji, a do sada je 700 čelnika uglavnom manjih općina dalo suglasnost, prenosi Fena. 

Ova je odluka došla dan nakon što je policiji naređeno da zaplijeni glasačke kutije, glasačke listiće i sve što je spremano za referendum.

Također, optužnica je podignuta i protiv predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta zbog zlouporabe položaja.

Prijeti mu kazna zatvora do osam godina.

Izvor: Agencije