Stotine miliona potrošene u bh. kladionicama

U Bosni i Hercegovini ima 3.200 kladionica (Al Jazeera)

Prema podacima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, građani tog bh. entiteta u 2015. godini u kladionicama su potrošili 306 miliona eura.

Po osnovu obaveznih javnih prihoda kladionice su uplatile 9,8 miliona eura, a po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću 5,3 miliona.

Od tog novca više od 2,8 miliona eura bit će iskorišteno za finansiranje posebnih projekata i programa.

Kladionice u entitetu Federacija BiH ne nalaze se u sistemu plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Poreska uprava entiteta Federacija Bosne i Hercegovine uputila je u februaru inicijativu Vladi za izmjene Zakona o porezu na dohodak, koji se odnosi i na poslovanje kladionica.

Time žele povećati poresku bazu i spriječiti zloupotrebe u isplati dobitaka.

Uvođenje reda na entitetskom tržištu igara na sreću počelo je prošle godine. Iako pomaci postoje, zakonski okvir vlasnicima kladionica i dalje pruža mogućnosti za malverzacije.

Hiljade kladionica

U Bosni i Hercegovini ima 3.200 kladionica, većina igrača dnevno ulaže nekoliko eura, a dobici rijetko prelaze 50 eura. Ali, upravo to Poreznoj upravi Federacije predstavlja veliki problem.

Samo u prošloj godini na osnovu dobitaka do 50 eura, odnosno 100 konvertibilnih maraka, isplaćeno je 227 miliona eura.

“Postojeće stanje takvo je da su dobici nejednako oporezovani, a to znači da se na dobitke koji su isplaćeni do 100 KM [50 eura] ne plaća porez na dohodak. Postoji osnovana sumnja da se i dobici preko 100 KM dijele na više listića i na taj načun izbjegava plaćanje poreza na dohodak, nema prihoda u budžetu Federacije po ovom osnovu”, kazao je u februaru Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije.

Izvor: Al Jazeera