Oglasi

Stotine miliona dolara za borbu s ebolom

Razvojne banke će Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji dati 260 miliona dolara.
Ebola je od februara ubila gotovo 900 ljudiAP

Međunarodne razvojne banke najavile su u utorak da će 260 miliona dolara hitnih zajmova dati trima zapadnoafričkim zemljama u kojima traje epidemija smrtonosne ebole.

Gotovo pedeset afričkih čelnika okupilo se u Washingtonu na samitu o toj regiji.

Svjetska banka je najavila kako je namijenila dvjesto miliona dolara za hitno finansiranje pomoći Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

"Strahujem da će još mnogo ljudi stradati ne zaustavimo li epidemiju ebole u početku", kaže se u priopćenju predsjednika Svjetske banke Jima Yong Kima. "Međunarodna zajednica mora brzo djelovati i obuzdati ovu epidemiju", dodao je.

Teška epidemija

Predsjednik Afričke razvojne banke Donald Kaberuka rekao je za Reuters da će njegova banka odmah dodijeliti sredstva tim trima zemljama, u kojima se zdravstveni sistem ne može nositi s epidemijom.

Najnovija epidemija ebole najteža je dosad i od februara je ubila gotovo 900 ljudi. Dužnosnici banke kažu da je riječ o gotovo 60 miliona dolara.

I Sjedinjene Države pružit će više pomoći pogođenim državama i međunarodnim agencijama koje se bave pomaganjem oboljelima. Dat će opremu i stručnu pomoć, objavila je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Istovremeno je i Pentagon u ponedjeljak objavio da je u Liberiji mali tim američke vojske, u kojem je manje od pet uniformisanih osoba i civila.

Oni ondje pomažu osnovati dijagnostički laboratorij za ebolu, a laborantima će dati zaštitnu opremu i pribor za pretrage.

Sličan je centar već osnovan u Sijera Leoneu, rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona pukovnik Steve Warren.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.