Stotine ljudi umiru od kolere u Jemenu

U Sani, glavnom gradu Jemena, zabilježeno je više od 200 slučajeva kolere, a uzročnik vrtoglavog porasta broja oboljelih od smrtonosne bolesti je zagađena voda i loši sanitetski uslovi.

Kolera je samo jedna od opasnosti za građane Sane, a naglo širenje bolesti otežava humanitarnu katastrofu koja je zadesila zemlju.

„Posljednjih nekoliko dana zaprimili smo više od dvije stotine pacijenata sa simptomima kolere“ rekla je Al Jazeeri medicinska sestra iz bolnice Jumhouri u Sani.

„Dva su pacijenta preminula jer su bili u teškom stanju, a u bolnicu su dovedeni prekasno“, dodala je.

Lokalni web portal Khabar agency, pozivajući se na podatke Ministarstva javnog zdravstva, objavio je kako je samo u subotu zabilježeno deset smrtnih slučajeva diljem zemlje.

Glasnogovornik ministarstva Abdul Hakim Kahlani rekao je da su potvrđene tri smrti u Sani, tri u provinciji Ibb i četiri u provinciji Hodeidah.

Smeće na ulicama uzrok širenja bolesti

Ulice Sane i njenih predgrađa prepune su smeća i porodice koje žive u neposrednoj blizini gomila otpada najviše su ugrožene.

Ulični čistači smeća neprekidno pozivaju vladu da poveća dnevnice za rad, a zbog neisplaćivanja plata bili su u štrajku sedam mjeseci.

„Vodu pijemo iz bunara koji vodom snabdijeva cijeli distrikt“, rekao je jedan stanovnik četvrti Al Jazeeri.

„Nikada prije nismo bili bolesni, ali pošto u zadnje vrijeme imamo krizu sa odvoženjem smeća, to je uzrokovalo pojavu dijareje i povraćanje. To je grozno“, dodaje.

Jemen se sa bori sa kolerom od polovine oktobra 2016.

Od 23.506 prijavljenih slučajeva bolesti koji se mogu opisati kao kolera, 108 je zabilježneih smrtnih slučajeva.

Kolera je bolest koja se prenosi konzumiranjem zagađene vodom za piće.

Izvor: Al Jazeera