Stotine krimskih izbjeglica u Kijevu

Prve izbjeglice sa Krima, iako zvanično još nemaju taj status, počele su stizati u Kijev i ostale proevropske dijelove Ukrajine. Za sada im pomažu volonterske organizacije, koje masovniji val ljudi s Krima tek očekuju, javlja iz Kijeva novinarka Al Jazeere Katarina Drlja.

Među prvih 500 stanovnika Krima koji su privremeni dom našli u glavnom gradu Ukrajine i drugim okolnim mjestima jeste i Tatar Rustem Skibin sa suprugom. Na odlazak ih je natjerao strah.

“Tokom seoske noćne straže vidio sam 30 vojnih vozila na glavnoj cesti u našem selu. Vjerovatno sam osjetio isto što i moji djedovi kada su ih deportirali. Odlučio sam da se radije pobrinem za sigurnost svoje porodice”, kaže Skibin.

Tatare je sa Krima prije 70 godina za vrijeme Drugog svjetskog rata protjerao Staljin. Sada ih, kako kaže sagovornik Al Jazeere, ponovno tjeraju, ali se žele vratiti.

“Moja duša je na Krimu. Pitanje je čiji će sada biti. Ako bude ruski, ne mogu zamisliti kako će to izgledati. Nakon 300 godina aneksije i deportacija sumnjam da će Rusija išta dobro napraviti za Krimske Tatare”, govori Skibin.

Prekretnica je bila kada su maskirane naoružane grupe zauzele Parlament na Krimu. Nakon toga je blizu 30 volontera osnovalo organizaciju “Krim SOS”. Počeli su dobijati prve molbe za pomoć.

Puni vozovi

“Mislimo da će nam se za pomoć obraćati sve više ljudi, s obzirom na eskalaciju situacije. Ali sve je više i organizacija koje su ih spremne ugostiti. Sa zapada države dobijamo mnogo ponuda za smještanje ljudi. Za sada, moram priznati, imamo čak više ponuda nego molbi za pomoć”, ističe Tamila Taševa iz te organizacije.

No, svakog trenutka to se može promijeniti, javlja Al Jazeerina novinarka.

“Koliko saznajemo od volontera koji su izgradili komunikacijsku mrežu s kolegama na Krimu, muškarci većinom ostaju. Među onima koji traže utočište u drugim gradovima Ukrajine najčešće su žene s djecom i stariji”, dodaje Drlja.

Zvanično, za sada nemaju status izbjeglica.

“Ne možemo govoriti o izbjeglicama u punom značenju te riječi. Raspitivao sam se na željeznici. Kažu kako su vozovi u oba smjera – i iz Kijeva na Krim i sa Krima prema Kijevu puni”, rekao je stalni predstavnik predsjednika Ukrajine na Krimu Sergej Kuhicin.

Dok se to ne promijeni, kažu, nema razloga za statusne promjene.

Izvor: Al Jazeera