Oglasi

Stotine hiljada posjetitelja sajma knjige u Beogradu

Pune hale, pune kese, stotine štandova - izdavači su i ove godine osigurali raznovrsnu ponudu, ali i povoljne cijene.

VRCmsSDvRqw

Proteklih osam dana gotovo 200.000 ljudi posjetilo je Međunarodni beogradski sajam knjiga gdje se predstavilo više od 450 izdavača. Organizatori poručuju da je posjećenost porasla za 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

Jubilarni 60. sajam knjiga u Beogradu okupio je brojne ljubitelje pisane riječi, što je već uobičajena slika za jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija u glavnom gradu Srbije.

Pune hale, pune kese, stotine štandova - izdavači su se i ove godine potrudili da osiguraju raznovrsnu ponudu, ali i povoljne cijene.

„Ima dosta popusta, 70, 50 odsto i to baš su svi dobri naslovi“, ističe Beograđanin Branislav, a njegov sugrađanin Nemanja dodaje:

„Baš mi se sviđa. Ima veoma veliki izbor, eto ja sam sad uzeo četiri knjige, a sada ću još tri barem.“

Gosti iz regije

Najtraženija je, kao i svake godine, beletristika, a za njom stručna literatura. Na ovogodišnjem sajmu bilo je i svjetskih premijera, nešto što se za sada može kupiti isključivo u Srbiji.

„Premijerno predstavljamo knjigu Michalea Cunninghama Divlji labud. Srpski čitaoci to mogu prvi pročitati. Američko izdanje će se pojaviti za mesec dana, a u evropskim zemljama tek za pola godine. Cunningham je vodeći svetski pisac koji se bavi aktuelnim pitanjima ekonomske krize, uticaja socijalnih medija, otuđenosti, svim temama interesantnim za svakodnevni život“, navodi Gojko Božović iz izdavačke kuće Arhipelag.

Osim izdanja koja su se prvi put našla pred čitaocima, bilo je i izdavača koji su premijerno na sajmu. Tako se zagrebačka Fraktura predstavila publici u Beogradu sa novim romanom Miljenka Jergovića Sarajevo: Plan grada.

A osim izdavača, bilo je i posjetilaca iz regije.

„Poslije toliko godina, 30 i nešto, ponovo sam u Beogradu, fascinirana sam. Kupila sam puno knjiga već i ostavila kod prijateljice, sada ću još kupiti“, navodi Mensuda koja je došla iz bh. grada Žepče.

Organizatore raduje što posjeta iz godine u godinu raste i što ekonomska kriza ne utiče na ljubitelje knjiga. Na sajmu su se mogle kupiti knjige po cijeni od čak jednog eura, do nekoliko stotina eura za neka enciklopedijska izdanja, iz Beograda javlja novinarka Al Jazeere Natalija Lučić.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.