Oglasi

Stotine hiljada mrtvih u Evropi zbog zagađenja zraka

Gotovo svaki Evropljanin koji živi u gradu izložen je onečišćenju koje prelazi zdrav nivo, upozoravaju stručnjaci.
'Kad se borimo protiv onečišćenja, borimo se i protiv klimatskih promjena', kažu u Evropskoj agenciji za zaštitu životne sredineEPA - Ilustracija

Loša kvaliteta zraka u 2016. prouzročila je najmanje 400.000 prijevremenih smrtnih slučajeva u Europi, a gotovo svaki Europljanin koji živi u gradu izložen je onečišćenju koje prelazi zdravu razinu, piše u izvješću Europske agencije za zaštitu okoliša (EEA) objavljenom u srijedu.

"Zagađenje zraka trenutačno predstavlja najveći rizik iz okoliša kad je riječ o zdravlju ljudi", navodi se u izvješću EEA-e, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Autor izvješća, stručnjak za kvalitetu zraka EEA-e Alberto Gonzalez Ortiz, kaže da se, premda razina opasnih i štetnih čestica u europskim gradovima opada, to ne odvija dovoljnom brzinom.

"Još nismo dosegnuli standarde Europske unije i daleko smo od toga da dosegnemo standarde Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)", kaže on.

Zakonske postavke EU-a trenutačno od država članica zahtijevaju da procijene razinu niza onečišćujućih tvari, uključujući ozon i štetne čestice, te da poduzmu odgovarajuće mjere ako dosegnu li se određena ograničenja.

Španija i Bugarska posebno problematične

Zagađenje gradova štetnim česticama postalo je metom oštrijih ograničenja nakon što je Sud EU-a u lipnju donio odluku po kojoj gradovi trebaju pravovremeno djelovati već u trenutku kad se razina onečišćenja prekorači na jednoj "crnoj točki", a ne na temelju prosjeka u široj regiji.

U srpnju je Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, od Europskog suda pravde zatražila poduzimanje odgovarajućih mjera protiv Španjolske i Bugarske zbog loše kvalitete zraka u tim državama, upozorivši da njihove vlasti ne uspijevaju zaštititi građane od zagađenja.

Ograničenja koja je postavio EU određuju se po zagađivaču.

Tijekom 2017. godine 16 od 28 zemalja članica EU-a prijavilo je najmanje jedan slučaj koji upućuje na to da su razine dušikova dioksida, otrovnog plina iz ispuha automobila, veće od zakonski određene prosječne godišnje koncentracije u Uniji.

Na tom su popisu, među ostalima, Francuska, Belgija, Nizozemska, Španjolska, Njemačka i Velika Britanija.

Povući automobile koji zagađuju zrak

Neke su londonske postaje, primjerice, evidentirale razinu dušikova dioksida veću od 50 mikrograma po prostornome metru zraka.

Za usporedbu, zakonski dopuštena srednja godišnja koncentracija u državama EU-a iznosi 40 mikrograma.

Britanska vlada u utorak je iznijela novi prijedlog zakona o zaštiti okoliša, koji sadrži zakonom obvezujuće ciljeve: smanjiti količine sitnih čestica u zraku te prisiliti proizvođače vozila da s tržišta povuku automobile koji ne zadovoljavaju standarde kad je riječ o emisiji štetnih čestica.

"Smanjenje broja automobila važan je čimbenik u nastojanju da se u gradovima smanji zagađenost zraka, osobito dušikovim dioksidom", ističe Gonzalez Ortiz.

"Kad se borimo protiv onečišćenja, borimo se i protiv klimatskih promjena, ali i protiv buke te promoviramo zdravije ponašanje. To je win-win situacija", dodao je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.